Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga får sommarjobb

Annons

- Ungdomsarbetslösheten är högre än den vanliga arbetslösheten, omkring 10 procent. Ungdomar har svårare att komma in på arbetsmarknaden än andra och bland annat på grund av att de inte har någon arbetslivserfarenhet, säger Marie Olsson, chef för arbetsförmedlingarna i Rättvik och Leksand.

Det var arbetsmarknadsnämnden i Leksand som kom på idén att tillsammans med representanter från kommunerna och näringslivet ta fram sommarjobb för ungdomar i kommunerna.

- Det är tredje året vi arbetar efter den här modellen och det har fungerar väldigt bra. Förra året var det fler jobb än ungdomar. Antalet arbetssökande var cirka 40 och det är ungefär lika många det här året, säger Marie Olsson.

Arbetsförmedlingen vänder sig i första hand till ungdomar som slutat skolan, från 18 till 25 år.

Jobben är vanliga sommarjobb, men i huvudsak inom turistsektorn.

- Av dem som sommarjobbade förra året har några fått fortsatt arbete. Arbetsgivarna får ingen ersättning för att de anställer ungdomarna. Under maj månad får ungdomarna gå praktik på nya jobbet, men därefter är jobbet vanligt, precis som vilket annat sommarjobb som helst. Det har fungerat mycket bra så vi hoppas företagarna har möjlighet att erbjuda ungdommar sommarjobb även i år, säger Marie.

Även om ungdomsarbetslösheten är högre än vanlig arbetslöshet, får många unga jobb.

Svårast har de som hoppar av gymnasiet, men kommunerna har uppföljningsansvar för dem tills de fyller 20 år.

Att få ett sommarjobb är ett gyllene tillfälle att få in en fot i arbetslivet och Marie uppmanar ungdomar att ta chansen i sommar.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons