Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga falkar får en ring för livet

Annons

Tidningen har tidigare berättat om det falkpar som häckar i bergsbranten vid Djurmo klack. Nu är ungarna, två honor och två hanar, cirka 20 dagar gamla.

Lars Nilsson, som arbetar vid Projekt Pilgrimsfalk, har ringmärkt falkungarna och samtidigt tagit prover för att mäta halterna av miljögifter och för att kontrollera för fågelinfluensa.

Han ser inte fågelinfluensan som något större hot mot vilda fåglar. Istället är det en ny typ av miljögift som utgör den främsta faran.

- Fågelinfluensan är något av en medieanka. Det är de bromerade flamskyddsmedlen som är det stora hotet. De skadar fåglarnas immunförsvar, och då är ju alla virus farliga, säger han.

Falkarna i Djurmo klack verkar emellertid ha hälsan i behåll. För att komma åt boet måste Lars Nilsson klättra ned för bergsbranten. De båda falkföräldrarna kretsar hela tiden ovanför honom, oroliga för vad som kommer att hända.

Ringmärkningen sker med två olika typer av ringar. Dels den så kallade ringmärkningscentralens, dels Projekt Pilgrimsfalks egna. Projektets ringar har en färgkod och en bokstavskombination som syns på långt håll. På så vis kan man identifiera fåglarna utan att behöva komma alltför nära.

- Färgkombinationen ändras från år till år, så om man inte ser bokstäverna, så kan man åtminstone se vilket år de är märkta, förklarar Lars Nilsson.

Han framhåller att Projekt Pilgrimsfalk inte bara sysslar med ringmärkning. De prover som tas utgör också en viktig del av miljöforskningen.

- Falken är en toppredator och därför en god indikator på vilka miljögifter som finns, säger han.

Sedan Projekt Pilgrimsfalk startade, på 1970-talet, har läget för fåglarna förbättrats avsevärt.

I Sverige finns det mellan 150 och 200 par pilgrimsfalkar. I Dalarna är antalet fem, varav fyra häckar i år. På 1970-talet, då Projekt Pilgrimsfalk startade, fanns det bara 15 par i hela Sverige.

Falkungarna väntas lämna boet när de är ungefär 40 dagar gamla. Till en början håller de sig kvar i närområdet, övar och äter upp sig. Till vintern flyttar pilgrimsfalkarna söderut.

JOHANNES TÅNGEBERG

Mer läsning

Annons