Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Unga drömmar om jobb

Annons

Inspiration, kreativitet och affärsmannaskap är de viktiga grund-stenarna Eleonor Olofsson och Oskar Nordin från Studenternas Näringslivs enhet vid Högskolan Dalarna arbetar med.

När Oskar och Eleonor träffade 60 arbetssökande från Leksand och Rättvik, alla under 30 år berättade om vilka drivkrafter unga entreprenörer kan ha och vilka målen kan vara.

- Jag tyckte just målen och motivationen man kan ha i till exempel ett företag var ett mycket viktigt budskap, vart vill jag, hur tar jag mig dit, varför vill jag dit och vilka prioriteringar måste göras.

- Jag vill göra något av det jag tycker om, extremsport, men jag är också bilmekaniker och snickare. Det här föredraget var både inspirerande och vi fick nyttiga verktyg att arbeta vidare med, sa Andreas Genberg från Leksand.

Olof Lindgren, från Rättvik, ska jobba vidare med sina idéer kring turism och resebranschen. Han har även gått musikgymnasium och därför måste musiken också komma med på ett hörn.

Att knyta ihop studier och näringsliv, att hitta en väg från studier till arbete och företagande är Elenor och Oskars uppgift.

De har inte träffat arbetssökande tidigare, men gensvaret och engagemanget de mötte i Närvikshuset i Rättvik tyckte de var mycket roligt.

- Det är inte så lätt idag när världen krymper och alternativen ökar. Valmöjligheterna är oändliga och det är inte alltid lätt att välja väg. Det finns många unga duktiga människor och vi vill uppmana dem att testa sin idé.

Här kan Närvik i Rättvik ge råd och hjälp och om inte annat hjälpa ungdomar att komma vidare.

- Att tänka på möjligheten att ha ett eget företag, som visserligen tar tid att bygga upp, men som kan betyda att man får arbeta med det man vill, eller bo kvar där man vill är vårt arbete, säger Eleonor och Oskar.

Med på temadagen Ungt Entreprenörskap var, bland andra, Carl Ström, från Svenskt Näringsliv. Han informerade om regler och villkor för företagare.

Ulf Wahlberg från ALMI berättade om innovationer och finansiering av dem.

Per Edén, Högskolan Dalarna, berättade om entreprenörsutbildningar.

Hans Furn berättade om egna erfarenheter från sitt företag i Rättvik Fauna AB.

KATARINA CHAM

Mer läsning

Annons