Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung skådis gör egen pjäs

Annons

På fredag är det premiär på Sagateatern med hennes egna tvåmannaföreställning Porträtt av en ängel.

- Det här känns helt fantastiskt och overkligt, säger Saga om resan fram till färdig produktion.

Hela produktionen är helt och hållet bekostad av Saga själv och det är även hon som har regisserat, producerat och skrivit manuset. Idén till manuset fick Saga från de första raderna från en låt hon hörde, och efter det har historien vuxit fram undan för undan.

Den handlar om en ängel som försöker nå fram till sin mor som fortfarande är i livet. En enaktare med mycket budskap och eftertryck.

Tillsammans med klasskompisen Linnéa Eriksson, som har en biroll i pjäsen, har de under hela förra veckan intensivrepeterat och så även denna vecka fram till premiären.

I övrigt har kroppsspråk och rörelser vuxit fram genom improvisation.

- Linnéa kompletterar mig bra eftersom hon gick dansinriktning och är den som, enligt mig, är bäst på kroppsspråket, säger Saga.

I två månader har hon aktivt skrivit för att få klart manuset och få till den på ett bra sätt.

- Jag har haft bra hjälp av Linnéa som varit mitt bollplank och hjälpt till mycket med formuleringar och så, berättar Saga.

Eftersom Saga egentligen är från Borlänge hade hon planer på att sätta upp föreställningen där. Men hon kunde inte hitta någon passande lokal, och när hon tidigare i år besökte barnteaterfestivalen på Sagateatern fick hon upp ögonen för den.

- Jag älskar att vara här! Teatern är intim som jag ville ha det för annars blir det för stort avstånd till publiken. Allting har klaffat så himla bra med lokal och folket runt omkring, jag kan inte fatta att det är sant, säger Saga glatt.

Ordföranden i amatörteaterföreningen Åke Ljungberg hjälpte Saga med lokalen, och alla i föreningen har enligt Saga varit väldigt tillmötesgående.

- De sa till och med att jag kunde få betala hyran beroende på hur mycket intäkter jag får in. De är jättetrevliga människor, och engagerade! utbrister Saga.

Med eget manus, egen rekvisita, en ljudtekniker som ställer upp på fritiden, och en vän som satt melodi på musiken till hennes dikter kan inte mycket gå fel.

Saga har varit mycket målmedveten under tidens gång och vetat vad hon vill uppnå, och nu känns det att premiären är nära.

- Alla är jättenervösa utom Linnéa, det är hon som drar ner oss på jorden. Allting har gått så lätt och det har bara klaffat, det är svårt att inte börja tro på ödet, säger Saga med ett leende.

THERÉSA HONGISTO

Mer läsning

Annons