Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung pianovirtuos i Säters kyrka

Annons

Gregory Terekhov levererade pianostycken av bland annat Frédéric Chopin, Johann Sebastian Bach och Sergej Rachmaninov.

Säterborna fick lyssna på en riktig virtuos. Det är få tolvåringar förunnat att kunna spela Pjotr Tjajkovskijs vals December, ur sviten Årstider lika elegant som Gregory Terekhov.

Som icke-musiker föreställer jag mig att just vals måste vara extra svårt att spela bra.

Valstakten är ju så inympad i det västerländska medvetandet att även ett otränat öra hör om det haltar. Vals kan lätt låta trist och stolpigt, men inte när Gregory Terekhov sitter vid pianot.

Han har förstås en del att brås på. Mamma är Kristina Shtegman, kyrkans enastående kantor. Men man blir inte en duktig musiker enbart på goda gener.

Gregory Terekhov är en målmedveten ung man som går en musikutbildning i Sankt Petersburg för pojkar mellan sju och 18 år. Skolan ställer mycket höga krav på sina elever och många hoppar av, men Kristina Shtegman understryker att sonen går där av egen vilja.

Själv tycker Gregory att de svåraste stycket att spela av lördagens repertoar var finalen i Ludwig van Beethovens Sonat nummer 1.

Flera av Beethovens verk hör till den så kallade wienklassicismen. Stilen har väldigt strikta regler så det hörs lätt om något blir tokigt.

Med yviga romantiker som Tjajkovskij och Edvard Grieg är det lättare att "sminka" över sina missar.

Lika lockande som pianot är sången för Gregory som gärna skulle vilja sjunga som Andrea Bocelli.

Just nu måste dock Gregory vila sin röst tills han har tagit sig igenom målbrottet.

Om vi får höra en ny Andrea Bocelli eller en ny Glenn Gould om några år får framtiden utvisa, men att Gregory Terekhov brinner för musik råder det ingen tvekan om.

-Jag skulle gärna vilja komma tillbaka till Sverige och spela, säger han.

STAFFAN WESTERLUND

Mer läsning

Annons