Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung man döms för misshandel – hävdar att målsäganden slog honom med ett bananskal

Dagsböter blir straffet för en ung man som slog en annan man i ansiktet, vilket skedde i somras i Malungsfors.
Mannen själv hävdar att den andre mannen först slog honom i ansiktet med ett bananskal och att han därför handlade i nödvärn.
Mora tingsrätt köper inte den förklaringen utan dömer mannen för misshandel.

Annons

Mora tingsrätt har dömt en man från Älvdalens kommun till dagsböter för att ha slagit en annan man i ansiktet, vilket skedde i somras i Malungsfors. Mannen själv hävdar att den andre mannen först slog honom i ansiktet med ett bananskal och att han därför handlade i nödvärn.  Foto: Nisse Schmidt och Per Groth

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Snöskottning på tak: Här är dundertabben som kan göra ett stort hål i din plånbok

Lista: De mest jagade skotermärkena i Dalarna – så tjänar du tusenlappar på att sälja eller köpa skoter

Strömavbrott under vintern kan snabbt kyla ditt hus – tips för att hålla värmen

SÅ KÖPER DU PLUS

Den nu dömde mannen är i 20-årsåldern och bosatt i Älvdalens kommun. Den 19 juni i fjol befann sig mannen i en minibuss vid Ryavallen i Malungsfors, i Malung-Sälens kommun där han slog en annan man över örat och sidan av ansiktet, med öppen hand.

Detta är de båda inblandade männen överens om. Men när det gäller vad som hänt dessförinnan går meningarna isär.

Den nu dömde mannen hävdar att den andre mannen slog honom i ansiktet med ett bananskal. Detta gjorde ont och därför slog han tillbaka. Han förnekar brott och uppger att han handlade i nödvärn.

Målsäganden hävdar att han förvisso hade ett bananskal i handen, men att han inte alls slog den andre mannen med skalet.

Två vittnen har berättat olika versioner. Det ena vittnet har hävdat att han satt med i minibussen och såg slaget med bananskalet, samt slaget från den nu dömde mannen. Detta uppgav han dock inte i det första polisförhöret.

Det andra vittnet har, liksom målsäganden, hävdat att det första vittnet inte alls befann sig i minibussen vid tillfället. Däremot såg det andra vittnet att den nu dömde mannen delade ut ett slag i ansiktet på den andre mannen. Inget slag med något bananskal utdelades, enligt det andra vittnet.

Mora tingsrätt konstaterar att berättelserna om händelsen skiljer sig åt. De olika versionerna som det förstnämnda vittnet har lämnat gör dock att tingsrätten anser att hans och den nu dömde mannens berättelser framstår som mindre trovärdiga och att de andra vittnesmålen gör att det står klart att mannen begått brottet.

Mora tingsrätt dömer mannen för misshandel. Han döms till att betala 150 dagsböter à 190 kronor, sammanlagt 28 500 kronor. Dessutom ska han betala 5 600 kronor i skadestånd till den misshandlade mannen, samt 800 kronor till Brottsofferfonden.

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här

Mer läsning

Annons