Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung kreativitet slår vakt om kyrkan

Annons

"Varför vi vill ha våran kyrka!" Det är rubriken på den utställning som funnits i kyrkan sedan före jul. Utställningen kan ses som en rekyl på de kampanjliknande attacker som Svenska kyrkan utsatts för. Exempelvis i form av tips med budskap om hur mycket pengar den tjänar som hoppar av sitt medlemskap.

- Därför tyckte vi att det var dags att ta in barnen i sammanhanget och försöka ge en positiv bild av kyrkan, säger församlingsassistenten Lena Leveau Payton.

Utställningar har blivit ett återkommande inslag i församlingens verksamhet sedan millennieskiftet. Ett bra sätt tycker man när det handlar om att nå ut med ett budskap till människor.

Därför passade det förstås bra att samla de yngre generationerna och låta deras spontanitet och kreativitet berätta vad kyrkan har att erbjuda.

Eftersom arbetet med utställningen inför luciahögtiden blev också lucia en populär gestalt bland verken. Lite för populär, på snudd till inflation, berättar Helena Binning som är en av ledarna i barn- och ungdomsverksamheten.

- Vi blev tvungna att sätta stopp, annars hade det bara blivit lucior.

Med lite korrigeringar och uppmuntringar vidgades dock vyerna. Resultatet blev en rejäl djupdykning i det som ryms inom den kyrkliga verksamheten.

På skärmarna får betraktaren bland annat klart för sig att kyrkan är långt mer än gudstjänster. Ur de ungas synvinkel är förstås julgransplundringen en populär företeelse. Samma sak gäller för den återkommande majbrasan.

Naturliga kopplingar till kyrkan ser flera av utställarna i dopet och vigseln, liksom begravningen. Vidare noteras att kyrkan även engagerar sig i katastrofhjälp.

Och så erbjuds också ett tips till den som funderat kring det här med julfirandet: "Jesus föddes då. Därför ger vi varandra julklappar.".

Barnens bild av kyrkan och dess verksamhet är såväl färgglad som upplyftande. Från ledarnas sida har man heller inte satt upp några hinder eller någon censur. De unga har fått tycka till fritt.

Det har också medfört att det smugit sig in en smula vänsterkänsla i den högerstyrda församlingen. På en teckning kan det nämligen läsas följande: "Arbetslös utan bröd, alliansen blir vår död.".

Den som ännu inte hunnit titta närmare på skärmutställningen har chansen ytterligare ett antal veckor. Något definitivt slutdatum finns inte.

HARRI KRIIKKULA

Mer läsning

Annons