Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung dramatiker på uppgång

Annons

Hösten 2005 blev Sohrab Fadai från Säter vald till ordförande i Falu teatersällskap. Föreningens yngsta någonsin.

- Det blev en viss uppståndelse kring min ålder, men det mesta har varit positivt. Jag har fått ett jättebra bemötande.

Sohrab ser nöjd ut. Han säger att föreningen överlag haft bra publiksiffror på sina föreställningar och en "bra och bred repertoar". En tung fråga har varit att locka unga till teatern.

- Det är viktigt att unga upptäcker teatern så att den får en publik i framtiden också. Det handlar mycket om pris, teater är dyrt. Vi försöker ordna ungdomspriser och rabatterad medlems-avgift. Och det är viktigt att tänka på utbudet.

Hur gör man det?

- Att välja utbud är egentligen det svåraste som finns. Det är lätt att tänka att "ungdomar tittar på det här" eller "vuxna tittar på det här", att falla offer för sina egna fördomar. Jag försöker hitta sådant som är bra scenkonst och inte ta in saker bara för att det ska passa en viss publik. Det måste finnas allmängiltiga bitar i en pjäs, saker människor kan identifiera sig med. Och så ska det vara bra och lockande.

Sohrabs teaterintresse har fler förgreningar. Han skriver en pjäs som gått vidare som en av sex finalister bland 200 tävlande, i en tävling för unga dramatiker med olika kulturell bakgrund. Till våren får han veta om den kommer att sättas upp. Själv står han gärna på scen.

- Några kompisar drog iväg mig till en amatörteaterförening för några år sedan och jag tänkte: Wow, här får man vara sig själv till det yttersta, här får man spela en roll! Teatern har gjort mig friare, man kan säga vad som helst och behöver inte tänka på vad man gör, säger Sohrab och fortsätter:

-Samtidigt har jag lärt mig mycket om mig själv, vad jag har för åsikter och förhållande till andra människor. Människor som är rädda för att utforska sig själva blir lätt döda fiskar. Teatern och skrivandet har räddat mig från det.

När det kommer till skrivande är det inte bara dramatik Sohrab sysslar med, utan även poesi och prosa.

- Jag älskar att skriva. Jag försöker alltid skriva utifrån en människas situation, hellre än en karaktärs. Mitt knep är att jag försöker tänka som en skådespelare, att jag går in i rollen och spelar den. Jag tror det blir mer autentiskt så.

Varifrån kommer inspirationen?

- Jag skriver om det jag tycker är angeläget, mestadels saker jag sett och hört. Om jag visste varifrån inspirationen kom skulle det vara jättelätt att skriva. Den bara finns där och brinner jättestarkt ibland, svagare ibland. Den författare som listar ut varifrån inspirationen kommer skulle bli den bästa någonsin.

I våras blev Sohrab Fadai omvald som teaterföreningens ordförande för ännu ett år. Efter det vill han studera, kanske psykologi eller juridik. Just nu har han fullt upp med teatern, skrivandet och arbetet i sin fars väskbutik. På frågan om vad han gör på fritiden skrattar han.

- Ja, det är väl då jag jobbar. Man kan kanske säga att det är min hobby.

KARIN JANSON

Mer läsning

Annons