Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Under omvandling

Annons

Hedemora vårdcentral togs i bruk i slutet av 70-talet. Åren har gått och det som var funktionellt och modernt då stämmer inte in med dagens krav på en vårdcentral.

- När verksamheten drog igång i lokalerna 1979 fanns här färre än 20 medarbetare. Vi hade en läkarmottagning, en distriktssköterskemottagning och en barnmorskemottagning. I dag är primärvården utbyggd, vi jobbar i tre stora vårdlag och har mer och större ansvar för befolkningen än tidigare. Antalet medarbetare är nu runt 50. Lokalerna behöver anpassas efter dagens situation, förklarar Marita Albinsson.

Sedan är det ingen i personalen som sticker under stol med att det ska bli skönt med en allmän uppfräschning. Det är inte alltid som 80-talets tapeter, bårder, gardiner och färgval åldrats med värdighet.

- Det ska bli lätt att hitta för patienterna. Vi ska få en ny reception där allt viktigt är samlat. Besökare ska inte behöva skickas fram och tillbaka som tidigare. Även för personalen ska de nya lokalerna bli mer funktionella, säger Marita Albinsson.

Tidigare har det inte funnits några bra personalutrymmen eller konferensrum. Nu samlas allt tillsammans med en administrativ enhet.

De utrymmen som är klara är ljusa och luftiga. Färgerna är smakfulla och tjänar också som vägledning för besökarna. Ett väntrum är ljust grönt, ett annat varmt orange.

Även golvmattorna går i olika färger för att hjälpa folk att hitta. Borta är de tejpade olikfärgade remsorna.

Vårdcentralens yta blir dock inte större, men den ska användas på ett bättre sätt.

- Det har varit en flerårig process att tänka ut hur lokalytan ska användas på bästa sätt, en process där personalen varit i högsta grad engagerad.

Rent fysiskt började ombyggnadsarbetet vecka 37 och det har naturligtvis varit en hel del trixande för att driva den normala verksamheten när stora delar av vårdcentralen varit en byggarbetsplats.

- Men patienterna har varit mycket förstående, förklarar Marita Albinsson.

För personalen har det varit värst för dem som arbetat på laboratoriet. Andra verksamheter har kunnat flytta provisoriskt. Dock inte labbet.

- Det har varit upp och ner. Dammet har trängt in överallt och ibland har det varit sådant oväsen att man inte kunnat tala i telefon. Det har verkligen varit påfrestande, förklarar Britt-Marie Ekblad som arbetar som undersköterska i laboratoriet.

PETER GUSTAVSSON

Mer läsning

Annons