Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Under existensminimum

Annons

Majoriteten av svenska folket har i dag egentligen inte råd att gå i pension vid 65 års ålder och kan heller inte njuta av sin välförtjänta pension.

De får en ålderspension under existensminimum och måste i många fall söka socialbidrag för att överleva. Lägger man dessutom till dagens höga sjuktal där deltidsarbetande kvinnor som på grund av förslitningsskador inte orkar arbeta till 65 år innebär det att socialbidragen kommer att öka katastrofalt.

Enligt det gamla ATP-systemet beräknades ålderspensionen på de 15 bästa inkomståren. Det nya pensionssystemet beräknas på livsinkomsten. Att ålderspensionen för låg- och medelinkomsttagare blir mindre framöver enligt det nya systemet är inte svårt att förstå.

Om de äldre går i pension med lägre skatt så ökar deras köpkraft och skapar tillväxt i samhället. Då behöver de inte jobba efter 65 år för att klara ekonomin.

Många yngre låg-, medel- och högutbildade har inga jobb. Det innebär att de yngre kommer in på arbetsmarknaden tidigare vilket även det ökar köpkraft och skapar tillväxt.

De flesta äldre har arbetat sedan tidiga tonåren till skillnad från dagens ungdom som i bästa fall får ett jobb vid 25-års ålder.

De yngre måste in tidigare på arbetsmarknaden för att bygga upp samhället och bilda familj.

Valfrihet gäller även här naturligtvis. Vill den som fyller 65 år fortsätta arbeta ska det inte möta något hinder men de ska inte vara tvingade att fortsätta arbeta av ekonomiska skäl.

BIGITTA HIERTNER (M), LANDSTINGSPOLITIKER

Mer läsning

Annons