Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulrika har en dröm

Annons

- Sen har jag en sak som jag känner mig litet stolt över. För drygt tio år sedan startade jag babysim i Malung. Det lockade föräldrar från vida omkring till badet i Malung och verksamheten har sedan fortsatt med andra ledare, säger Ulrika.

Ulrika bodde sina första år i Borlänge och Äppelbo, sedan flyttade familjen till Malung, där hon växte upp och blev en Malungstjej.

- Redan som ung gillade jag att skriva och drömmen än i dag är att kunna vara författare på heltid, främst då att skriva böcker för barn. Men jag tycker också om att jobba med barnen i skolan. Egentligen tycker jag nog att det mesta är roligt. Jag är nöjd med livet, säger Ulrika.

Sedan i höstas håller hon på att bättra på sina lärar-kvalifikationer och läser på distans till en lärarexamen vid Karlstads universitet.

Hon har också debuterat som författare med en egen bok.

Den har titeln "Så var det förr" och har rönt stor uppskattning.

Boken berättar för både barn och vuxna i ord och bild om hur det såg ut i Sverige från mitten av 40-talet och fram till slutet av 60-talet, då Ulrika själv var barn.

- Jag har också några andra manus på gång och hoppas att de ska bli antagna för att gå i tryck, säger Ulrika.

Vid sidan av jobbet och författandet är Ulrika mycket engagerad i Civilförsvarsförbundet, både lokalt i Malung och i Daladistriktets styrelse. Hon jobbar huvudsakligen mot barn och barnfamiljer och förmedlar då, bland annat, kunskaper om säkerhet och beredskap i hemmet, hur man hushållar med energi och hur man gör för att klara sig bättre om man råkat gå vilse i skogen.

- Det är viktigt att ta barn på allvar och ge dem förtroende, de är fantastiskt läraktiga och förståndiga, säger "fröken" Ulrika.

40-åringen har genom åren provat olika yrken - restaurangjobb, smed hemma hos pappa och dekoratör.

Förutom Malung och Äppelbo har hon bott i Stockholm, Borlänge och Torgås.

Fritiden spenderar Ulrika gärna med familjen i stugan vid Busjön i Äppelbo, i alla fall på sommaren. Hon tycker om att vara ute i naturen och att röra på sig för motions skull - med skidor, löpning, simning, ridning.

- Jag är ingen fanatiker, snarare kan man kalla mig liten motionär. Men tjejmilen springer jag varje år, säger Ulrika.

Tilläggas kan att Ulrika också har politiska uppdrag och sitter för moderaterna i kulturnämnden samt som ersättare i barn- och utbildningsnämnden i Malungs kommun.

ANDERS MOJANIS

Mer läsning

Annons