Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulrica vill först till toppen

Annons

Hemma i köket hos Ulrica och Richard Lindsköld i det faluröda huset på Tibbleberget, 294,7 meter över havet, känns Himalaya väldigt långt borta.

Men snart är det andra höjder som gäller för paret. Berget Cho Oyu väntar drygt 8 000 meter över havet och relativt "lättklättrat", även om det egentligen inte finns några sådana berg på den här höjden.

Cho Oyu betyder den turkosa gudinnan. En stark och självständig gudinnna vid namn Tara, den kvinnliga motsvarigheten till Buddha, som dessutom vakar över alla på berget.

- Jag kände direkt att det här var "mitt" berg, säger Ulrica och visar silverringen med den levande turkosen på sitt finger. Designad speciellt för den här resan och en form av amulett.

Den andra september bär det i väg. Den tredje landar man i Nepal och i slutet av september börjar klättringen.

Upp till baslägret på 5 600 meters höjd kommer Ulrica och Richard att vara en del i en brittisk expedition.

- Det känns skönt. Vi får hjälp av deras cherpas att bära utrustning och så, men försöken att nå toppen gör vi på egen hand.

De har läst allt de kommit över om både klättring och trakterna de ska besöka. Utrustning har införskaffats och testats. Och grannarna har fått se paret på otaliga träningsrundor upp och ner för Tibbleberget.

- Vi har inte talat om vad vi tränar inför så det har nog undrats lite. Härom veckan när det var närmare 30 grader varmt tog jag på mig stora ryggsäcken och stavarna och gick upp på Tibblebergets topp. Då var det en del som tittade undrande, skrattar Richard.

Paret fnissar också åt första vinternatten i tält.

- Vi satte upp tältet bakom huset en sen vinterkväll och smög ut och sov där. Vi tror inte att grannarna såg något.

Det enda man inte tränar är att vänja sig vid torrfodermaten.

- Nej usch! Den är inte god! Just nu handlar det istället om att lägga på oss några kilon som extra reserv att ta av.

- Det kommer att behövas då allt är mycket energikrävande på den höjd vi ska upp på. Man rör sig som i ultrarapid och minsta lilla grej blir ett stort projekt i den syrefattiga luften, säger Ulrica.

Är ni klara med alla förberedelser?

- Nja, lite finns kvar att göra men det är ingen panik. Vi är båda väldigt organiserade så vi vet vad som krävs.

Har det börjat pirra i magen än?

- Lite, säger Ulrica.

- Varje gång en bit i det här stora pusslet faller på plats pirrar det till ordentligt, fyller Richard i.

Trots att målet är att Ulrica ska bli den första svenska kvinnan på Cho Oyu och den tredje svenska kvinnan att bestiga ett berg som är över 8 000 meter över havet, så vill paret inte se sitt projekt som unikt.

- Vi är precis som alla andra. Lika trötta när vi kommer hem från arbetet, men vi har bestämt oss för att genomföra det här.

- Alla kan ge sig ut på vilket äventyr som helst. Det handlar bara om att vilja och verkligen bestämma sig! säger Ulrica med eftertryck.

För henne och Richard är det här en resa som blivit en del av livet. En resa som fortsätter även bortom bergstoppen 8 201 meter över havet.

Fotnot: Den som vill följa paret Lindskölds väg uppför Cho Oyu kan göra det på www.8201m.se

ANNKI HÄLLBERG

Mer läsning

Annons