Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla "hemma" i Sunnansjö igen

Annons

För vilken gång i ordningen har hon glömt vid det här laget, säger hon.

- Det har blivit något av ett måste att komma hit och visa upp sina arbeten, sitta här vid bordet och måla en smula och umgås med alla trevliga människor som tittar in under den här veckan. Ibland får man också sälja ett och annat arbete, men det räknar jag mera som bonus.

Det är mötet med människorna och publiken som är den stora behållningen av veckan och är det så någon som har någonting vänligt att säga om det jag har åstadkommit så blir man naturligtvis glad över den sortens bekräftelse på vad man åstadkommit, säger hon.

Hon fick många anledningar att tacka för vänliga ord bara under den korta stund vi hälsade på i den gamla stugan vid herrgården. Att Ullas arbeten verkligen går fram till betraktaren är bortom allt tvivel. Det må vara en bild av Björken, kvarnen på andra sidan landsvägen eller en interiör från hyttan i Nyhammar, inspirerad av en grafisk bild av konstnären Balsamo Stella som en gång städslades av Nyhammars Bruk 1904 för att dokumentera brukets verksamhet.

- Jag har funderat på varför han begav sig till lilla Nyhammar, men jag har kommit fram till att det fanns alla skäl i världen med den naturen, säger konstnären, numera etablerad i brukssamhället och med skogen och den gamla kanalen från 1913 inpå tomtgränsen.

Uppenbarligen är det en inspirerande miljö även om hon själv inte tillhör den katergorin bildskapare som kutar ut i skogen med staffliet för att avbilda rakt av.

- Det blir en hel del skog och vatten eftersom jag gärna är ute och går i sådana miljöer och landskapen kommer alltid tillbaka eftersom det var just den typen av bilder jag och pappa gjorde när vi satt ute och målade, säger Ulla.

Att sätta sig ned och krafsa ihop en spekulativ utställning med bara motiv från bygden ligger inte för henne.

- Jag klarar inte sånt. Jag målar sånt jag känner för och det är skogen och den miljön.

Själen verkar må bra av miljön och skaparlusten tycks inte avta trots att det vid det här laget har gått 58 år sedan Ulla fick låna pappas oljefärger och göra första försöket på duk.

Det var en klok pappa. Den som besöker Ulla D Karlssons utställning på Herrgården i Sunnansjö den här veckan är nog benägen att hålla med.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons