Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulla från Nyhammar skapar EM-medaljerna

Annons

Ulla Ohlson, dotter till förre disponenten vid Nyhammars Bruk Bertil Ohlsson, är givetvis mycket stolt över uppdraget.

- Jag blev naturligtvis mycket glad över att bli tillfrågad och det behövdes ingen längre betänketid för att ta på sig ett så hedrande uppdrag, säger hon.

Vid det här laget vet det konstintresserade Göteborg vem kullan Ohlson är.

Det är ingen överdrift att påstå att hon är väletablerad i feskeläget och inte bara där. Meritförteckningen är lång och imponerande med många internationella inslag.

Sedan hon beslöt sig för att helhjärtat satsa på konstnärligt skapande, efter en tid då hon arbetade inom reklambranschen och skötte mera seriös bildkonst vid sidan om detta, har hennes verk i måleri, glas och glas synts allt oftare i gallerier och offentliga miljöer.

- Jag har alltid varit intresserad av att syssla med färg och form sedan jag var helt liten, berättar hon.

Hon föddes i Nyhammar och tillbringade sina första år i bruksherrgården i Nyhammar. Pappa Bertil var disponent vid bruket, liksom sin far Anton, men när det anrika bruket bytte ägare i slutet av 1960-talet flyttade familjen Ohlson till Arboga för att slutligen hamna i Morgårdshammar.

De första skolåren satt hon på bänken i Nyhammars gamla skola med Karin Andersson som lärarinna.

Då var det nog ingen som trodde att Ulla Ohlson skulle bli en konstnär med rekordpublik. I allmänhetens ögon var hon ännu så länge "dispens jänta".

Fortfarande håller hon kontakten med Grangärdebygden, och har sitt sommarställe norr om Nyhammar, där hon vistas så fort tillfälle bjuds.

1 400 tävlande från 49 nationsförbund kommer att tävla om hennes medaljer på Ullevi. 65 miljoner beräknas se tv-sändningarna varje dag under mästerskapet, så nog kommer många ögon att falla på Ulla Ohlsons skapelser.

- Det här är inte bara en medalj, vilken som helst. Varje medaljör lämnar Göteborg med ett unikt konstverk i sin ägo, berättar hon.

-Medaljerna görs för hand i Lindshammars glasbruk i Småland och jag övervakar personligen arbetet och deltar mycket aktivt i framställningen.

I vinter ska 250 medaljer i det traditionella valörerna guld, silver och brons tillverkas. Motivet på medaljerna är västkustens klippor, vilket ju är naturligt med tanke på att mästerskapet går just här, säger Ulla , själv "guldmedaljör" i grenen Grangärdekonstnär med största publiken.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons