Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ulf Ohlssons på skiva

Annons

Även om det handlar om en debutskiva (förstaupplaga 500 ex.) har medlemmarna i bandet en hel del rutin från skivstudior. Basisten Pär Grip, till exempel, har medverkat på skivor med Carl-Henrik Norin, Putte Wickman, Alice Babs, Hacke Björksten, Nils Lindberg och andra giganter som oftast numera hörs i radions Da Capo.

Över huvud taget är meritlistorna långa hos medlemmarna.

Pianisten och arrangören Folke E. Larsson och klarinettisten Knut Arvidsson har bland medverkat på skiva med gitarrlegenden Folke Eriksberg.

Folke har också spelat med fioljazzaren Hasse Kahn, Rialto, Gösta Haag men är kanske mest känd för sina många år som kapellmästare.

Bandets tenorist Arne Rosén kan se tillbaka på jobb med Rialto, Gösta Haag, Thore Eylis, Paul Mc Cann, Lasse Lidéns, Ingemar Lissmyrs.

Knut Arvidsson har spelat med bland andra Thore Eylis, Smeby-Lissmyrkvintettenoch Folke Larsson.

Sångerskan Naima Sjöberg, som sjunger mer än hälften av albumets 15 spår på ett moget och svängigt sätt, har sjungit med Rolf Lindell, Ingemar Lissmyrs och Erik Ahlans.

Gitarristen Torbjörn Wikström har genom åren hörts i John Bertil Norlings Kvintett, Rialto och VBDJB (Västerbergslagens Dixieland Jazz Band).

Bara för att ta några exempel.

-Vi har stått på dansbaneestraderna i genomsnitt 53,5 år, berättar kapellmästaren Ulf Ohlsson - lillgrabben i sammanhanget - som kom till bygden, från Falkenberg, 1975 träffade musiklärarna Torbjörn Wikström och Folke E. Larsson på "sin" skola i Smedjebacken.

Den totala åldern för bandets medlemmar är 375 år.

Sen har det rullat på med musiken och nu är det alltså dags för skivdebut på allvar för Ulf Ohlssons Swingtett. Tidigare har man hörts på skiva i begränsad omfattning, en inspelning från Ludvikafesten 2002.

Lars Wilbe och en kvartett av hans elever på Högbergsskolan har skött tekniken.

-Det var fantastiskt roligt att höra ungdomarnas reaktioner på vår musik. De pysslar mest med rock i vanliga fall, men de var heltända , noterar Naima Sjöberg och Folke E. Larsson belåtet

Hur det låter? Lätt att känna igen för den som minns när jazz och dansmusik var samma sak.

Det är bara att sparka undan trasmattan och sätta fart på sulorna.

BERTIL DANIELSSON

Mer läsning

Annons