Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ugnen ska få nytt liv

Annons

Nu ska den rustas för 600 000 kronor. Pengar som länsstyrelsen och Hedemora kommun satsat. Allt för att den anrika rostugnen, och byggnaden runt ugnen, ska bevaras.

- Rostugnen var i sämre skick än väntat, säger Sven-Erik Lindgren på Hedemora kommuns serviceförvaltning. Framför allt var taket mycket dåligt. Taket hade inte tålt en snörik vinter. Då hade byggnaden rasat ihop.

I många år har Hedemora kommun och länsstyrelsen diskuterat och planerat en renovering av rostugnen. Inte förrän i år fick länsstyrelsen fram de pengar som behövdes för att reparera byggnaden.

Stig Sandgren från Stjärnsund har hand om det mesta av arbetet.

I våras började han avverka de 40-tal träd som behövs för att ersätta de sju meter långa bjälkar som måste bytas ut. I sommar ska stockarna torka och under hösten ska de ersätta de som ruttnat sönder.

I höst ska taket och väggarna oljas och tjäras. Sedan ska ytterväggarna rödfärgas och belysning monteras i och omkring byggnaden.

- Efter återinvigningen är förhoppningen att Vikmanshyttebygdens traditioner ska anordna visningar av rostugnen, säger Sven-Erik Lindgren.

Länarth Brötegård, ordförande i hembygdsföreningen är glad över att reparationen kommit i gång.

- De inblandade parterna har diskuterat planerna i åtminstone 25 år, säger han. Därför känns det bra att man äntligen kommit så här långt.

BERNT NILSSON

Mer läsning

Annons