Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst från politiker om Tuvas framtid

Annons

- Det har ringt i telefon hela dagen men vi har inte hört från kommunen eller försäkringskassan, dem man vill höra från, säger Hasse Krogh, pappa till Tuva som har Leighs syndrom och är nekad LSS-hjälp.

Familjen har fått ett stort stöd både från privatpersoner och företag efter gårdagens artiklar och tv-inslag. Både en assistans- och en advokatfirma har erbjudit sig att hjälpa föräldrarna vad gäller deras rättigheter gentemot kommunen.

Per Janson (s) är ordförande för omsorgsnämnden. Han får frågan om man har följt kommunens barnplan, när man sa nej till föräldrarnas ansökan om stöd enligt LSS.

- Det första beslutet var taget på tjänstemannanivå och de har försökt ta reda på så mycket som möjligt. De har kontrollerat med andra kommuner och försäkringskassan. Vi fick först kännedom om det i arbetsutskottet när beslutet överklagats till länsrätten, säger Per Jansson.

I barnplanen ska hänsyn tas till barnets eller barnens bästa, barn ska också få säga sin mening innan beslut fattas. I familjen Krogh finns en äldre bror till Tuva, hans liv påverkas också när Hedemora kommun säger nej till LSS-stöd.

I efterhand har Hasse och Ida Krogh förstått att de hade möjlighet att vara med på arbetsutskottets möte för att med egna ord berätta.

- Vi fick aldrig den informationen från kommunen att vi kunde vara med på au, säger Hasse Krogh.

Ingen av kommunens politiker har kontaktat familjen. Omsorgsnämnden har i år infört begreppet kontaktpolitiker. En förtroendevald ska mer än de andra vara en direktkontakt mellan vanligt folk, politiker och tjänstemän.

KARIN PAULSSON

Mer läsning

Annons