Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyst fackeltåg genom centrum

Annons

Ett 30-tal personer deltog i manifestationen som utgick från turistbyrån och vidare Sveagatan till Sveatorget och Borganäsvägen till Liljeqvistska parken.

Rolf Nilsson, ordförande för Stockholms hemlösa, hade fått förhinder att vara talare. I stället talade två lokala förmågor från scenen. Först ut var Tomas Axelson i Borlänges kristna socialdemokratiska broderrörelse.

Den här sortens engagemang behövs. Vi måste kämpa för mänskliga rättigheter eftersom vi inte längre kan ta dem för givna, säger han.

Lars Gillsberg från RIA tog ned de mänskliga rättigheterna på lokal nivå och pratade om Borlänges hemlösa.

Listan kan göras lång på människor som saknar hem. Det är svårt att krypa ned i sin egen varma säng när man tänker på dem, säger han.

Lars Gillsberg är upprörd över att Borlänges politiker verkar anse att vägar är viktigare än att alla har tak över huvudet.

Som exempel tog han "Salaproppen", där bland andra Borlänge kommun är villig att låna ut pengar till Vägverket.

Är det en solidarisk politik att satsa miljoner på vägar men inte en krona extra på de bostadslösa? Inte för mig, säger han.

Arrangörer för manifestationen, som är tänkt att bli ett årligt återkommande arrangemang, var Ung Vänster, Tjejjouren Ophelia, Borlänge/Falu FN-förening och föreningen Peace & Love.

Henry Murtokangas i Peace & Love var ganska nöjd med uppslutningen till manifestationen men var lite besviken på att inte politikerna dök upp, trots att de fått en speciell inbjudan.

BIRGITTA WIBERG

Mer läsning

Annons