Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyska myndigheter bannar Vattenfall

Annons

Vattenfall informerade inte om problem i samband med snabbstängningen av två kärnkraftverk i Tyskland i slutet av juni.

Det hävdar tyska myndigheter som nu riktar kritik mot energijätten.

Tyska myndigheter riktar nu kritik mot svenska Vattenfall. Den 28 juni tvingades energijätten att stänga ner kärnkraftverket Brunsbüttel på grund av en störning i ett elnät som inte tillhör Vattenfall. Nu hävdar en talesman för socialdepartementet i delstaten Schleswig-Holstein där kärnkraftverket ligger att Vattenfall underlät att rapportera om problem som uppstod då anläggningen startades igen efter två dagar. Detta trots att myndigheterna själva kontaktat Vattenfall för att fråga om återstarten gått bra, skriver nyhetsbyrån AFP.

Inte förrän den 6 juli, "i sista stund" enligt talespersonen, informerades myndigheterna om att vattenreningssystemet i reaktorns kylsystem gick sönder två gånger medan teknikerna återstartade systemet.

Vattenfall kritiseras också av myndigheterna i Geesthacht, där kärnkraftverket Krümmel ligger. Där utbröt en brand bara timmarna efter stoppet i Brunsbüttel. Enligt myndigheterna i Geesthacht meddelade Vattenfall att branden hade isolerats från kärnreaktorn, men lågorna ska ha nått den byggnad som hyser reaktorn.

Nu kräver tyska miljörörelser att båda kärnkraftverken stängs med omedelbar verkan, och miljöpartiet De gröna kräver att Vattenfall fråntas licensen som tillåter företaget att driva kärnkraftverk i Tyskland.

TT

Mer läsning

Annons