Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tysk domstol avfärdar demoförbud

Annons

Mötesfriheten kan inte inskränkas bara för att president George Bush och andra statsledare ska samlas i en badort vid Östersjön, anser en tysk domstol.

De demonstranter som i början av juni tänker bege sig till den lilla badorten Heiligendamm vid Östersjökusten för att protestera mot G8-mötet där fick på fredagen oväntat stöd av den tyska författningsdomstolen för sin rätt att demonstrera.

Domstolen hävde i praktiken det strikta demonstrationsförbud som myndigheterna infört och förklarade att demonstranter hade rätt att komma så nära som 200 meter från toppmöteslokalen.

Myndigheterna hade förbjudit demonstrationer inom en radie på fem till tio kilometer från Heiligendamm. Men så kan man inte göra, menar domstolen.

Därmed kan globaliseringsmotståndare genomföra det många av dem hotat med: att blockera de smala tillfartsvägarna till den lilla byn.

Domstolen motiverade sitt beslut med att polisens behov av att garantera säkerheten för de tillresta statsledarna, bland dem president George|W Bush, kan tillgodoses utan att mötesfriheten inskränks.

Det är oklart om myndigheterna nu byggt den 12 kilometer långa taggtrådsmuren kring Heiligendamm förgäves. Författningsdomstolens beslut kan överklagas.

Debatten har varit hård i Tyskland inför mötet. Globaliseringsmotståndare och politiker anser att myndigheterna, som buggat vänsterrörelser och öppnat deras post i preventivt syfte, har överreagerat.

Inrikesminister Wolfgang Schäuble slår ifrån sig:

TT

Mer läsning

Annons