Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyngre patienter kräver nya bårar

Annons

Svenskars viktökning får oväntade konsekvenser. Nu utrustas allt fler ambulanser med bårar som kan bära upp till 270 kilo.

Trenden är tydlig. Svensken blir allt större. Klädindustrin har redan anpassat sig och nu står våra ambulanser på tur. Gamla bårar som klarar en vikt på mellan 150 till 170 kilo byts i vissa bilar ut mot bårar med en kapacitet på upp emot 270 kilo.

Ambulansmännen får allt oftare också ta hjälp av kollegerna vid räddningstjänsten för att klara av tunga patienter. Enligt Gert Mohlin, som är fordonsansvarig för Falcks ambulanser i Skåne, sker det två till tre gånger i månaden.

Sex av Falcks 45 bilar i Skåne är nu utrustade med extra kraftiga bårar, men i framtiden kan alla deras bilar ha dessa bårar.

Åke Östman är personalchef på ambulansföretaget AISAB i Solna. De har drygt 20 ambulanser rullande i Stockholms Läns Landsting. En är utrustad med en specialbår och även andra hjälpmedel prövas. Bland annat en särskild stol med hjul som gör det lättare att transportera patienter i trånga utrymmen.

Även i Västra Götalandsregionen har antalet ambulanstransporter med överviktiga patienter ökat. Enligt verksamhetschef Bengt Asplén behöver de hjälp av räddningstjänsten flera gånger i månaden för att klara av vissa transporter.

Göran Harrysson är ambulanschef i Region Skåne. Han berättar att fem av deras bilar har kraftiga specialbårar, men alla ambulanser får inte nya bårar.

Det händer nämligen att ambulanserna, som redan är tunga på grund av en omfattande medicinsk utrustning, kommer farligt nära fordonets maximala viktgräns. Ibland hamnar de, enligt Harrysson, till och med över den gränsen.

Men kanske är problemet med överviktiga patienter en regional fråga. Claes Asplund är ambulanssjukvårdare i Kiruna och han upplever inte att patienterna blivit tyngre.

TT

Mer läsning

Annons