Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tyfors rustar för konferenser

Annons

Arbetet i syfte att ge den gamla byggnadsklenoden en ny framtid inleddes, som tidningen tidigare omtalat, under hösten 2003. Det handlar om ett så kallat Mål 2 projekt som stöds med EU pengar förmedlade via länsstyrelsen Dalarna och Projekt småskalig landsbygdsutveckling i Ludvika kommun.

Projektet tillhandahåller arbetskraft som växelvis är verksam även vid rusten av kvarnhuset i Ulriksberg.

Med i det praktiska arbetet är naturligtvis också entusiastiska bybor som ser fram mot återinvigningen.

- Det här är ett flerårsprojekt som kommer att kosta stora pengar innan allt är klart. Jag tror inte att det kommer att räcka ens med en miljon kronor, säger byföreningens ordförande Stein Bakken som personligen är en av eldsjälarna.

Det var nämligen han som skänkte huset till byn och som egen företagare i maskinbranschen har han också betydande resurser att bidra med.

- Arbetet med taket har kommit ganska långt, halva är nästan klart. Så har vi bytt ut mycket gammalt virke och satt in nya bjälkar på norra sidan, berättar han vidare.

Han vågar inte spekulera i när det stora gamla huset kan vara färdigrestaurerat. När väl taket är i sin ordning återstår ett mer eller mindre gigantiskt arbete för att få väggarna och interiören i skick.

Att huset tidigare användes som garage för Billerudsbolagets arbetarebussar har också satt sina spår. I ena gaveln finns nämligen två garageportar som ska bort och hålen sättas igen.

- Och så har vi ju murstocken som delvis måste muras om. Den del som är ovanför taket är illa vittrad och en del stenar ligger nästan lösa.

- I huset fanns en gång en gammal gjutjärnskamin som tyvärr inte finns kvar. Men jag har en annan som vi ska sätta dit i stället.

Att det för närvarande ruffiga huset är värt att kosta på råder stor enighet om. Dess lokalhistoriska värde är odiskutabelt. Det uppfördes ursprungligen som ett magasin för det järn som tillverkades i Tyfors hytta och bearbetades i byns räckhammare.

Efter den epoken tjänade byggnaden under lång tid som lanthandel. När affärsverksamheten upphörde på 50-talet blev huset delvis garage innan det slutligen övergavs.

När Bakken till sist blev ägare var det för honom en självklarhet att huset skulle skänkas till byn.

FREDDY NYLUND

Mer läsning

Annons