Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tydligen inte insatt

Annons

Svar till Camilla Lindberg, debattsidan den 3 februari:

Camilla Lindberg, folkpartiet, ondgör sig över fackens översittarfasoner gentemot små och enligt henne stackars företagare. Dessa stackars företagare som inte får ge sina anställda bättre villkor än kollektivavtalen för facket.

Detta tydliggör en viktig sak för oss som är aktiva inom fackföreningsrörelsen. Lindberg är tydligen inte insatt i vad ett kollektivavtal är och vilken säkerhet det ger den enskilde arbetstagaren.

Men om vi ska ta detta lite grundläggande: Ett kollektivavtal reglerar de lägsta lönerna och förmånerna för en arbetstagare hos dennes arbetsgivare. Det vill säga att fackföreningsrörelsen har knappast något emot att arbetsgivare ger sina anställda bättre förmåner än vad som regleras i kollektivavtalet, så länge det finns ett kollektivavtal tecknat!

Ändå ondgör sig Lindberg över fackens agerande, utan att uppenbarligen veta vad det är hon talar om. För det är uppenbart att säkerheten och tryggheten spelar mindre roll för Lindberg och är väl kanske inte värt att vara påläst om när man skall agera röstmaskin åt den moderat ledda regeringen.

Det som man strävar efter i det omnämnda Göteborgsfallet, är att kollektivavtal tecknas. Sedan om arbetsgivaren vill ge förmåner utöver kollektivavtalet, så är det fritt upp till denne.

Vi inom arbetarrörelsen kommer alltid att stå upp och försvara kollektivavtalen, för vi har brytt oss om att ta reda på vilken nytta det gör för den enskilde arbetstagaren.

VIKTOR ZACKRISSON, ORDFÖRANDE SSU DALARNA, MEDLEM I HANDELSANSTÄLLDAS FÖRBUND

Mer läsning

Annons