Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvivel på Irans urananrikning

Annons

Tvivlen växer på att Iran har börjat anrika uran i "industriell skala", som president Ahmadinejad sagt. Utspelet kan vara ett led i interna maktkamper eller ett sätt att stärka Irans position inför nya förhandlingar.

Ahmadinejads linjetal på "atomteknikens dag" i Natanz i måndags var rikt på retorik men fattigt på detaljer. Till exempel sade han inget om hur många gascentrifuger som Iran faktiskt fått snurr på i sin underjordiska anläggning i samma stad.

Ett tidigare uttalat delmål är 3|000 centrifuger, vilket enligt expertisen skulle göra det möjligt för Iran att på ett år framställa nog höganrikat uran till ett kärnvapen _ i teorin. I praktiken är det ingen enkel sak att få centrifugerna att samverka på rätt sätt.

President Mahmoud Ahmadinejads tal föranledde väntade fördömanden från USA, medan andra i omvärlden ifrågasätter sanningshalten i utspelet. Det har varit känt att Iran förfogade över 328 fungerande centrifuger, och bedömare anser att det plötsliga klivet till 3|000 är alltför stort för att vara rimligt.

På tisdagen sällade sig även Ryssland till skeptikerna.

"Vi känner inte till några tekniska genombrott i det iranska kärnteknikprogrammet nyligen som skulle förändra anrikningens karaktär", skrev ryska UD i ett uttalande.

Ahmadinejads tal kan vara ett sätt att skjuta fram Irans positioner inför nästa förhandlingsrunda med västvärlden. Nya samtal mellan EU:s utrikesrepresentant Javier Solana och Irans chefsförhandlare Ari Larijani väntas inom kort.

Förklaringen kan också finnas inne i Iran. President Ahmadinejad har en längre tid kritiserats för sina misslyckanden inom den ekonomiska politiken, och upplösningen på dramat kring de 15 fångade brittiska militärerna kan ses som ännu ett nederlag.

Enligt vissa uppgifter ville Ahmadinejad att britterna skulle hållas kvar, men tvingades släppa dem av Irans högste ledare _ ayatolla Ali Khamenei. Kärntekniktalet kan alltså ha varit presidentens försök att stärka sin inrikespolitiska ställning.

Hoppet om större klarhet i frågan om Irans kärntekniska kapacitet står till de två inspektörer från FN:s atomenergiorgan IAEA som anlände till Teheran på tisdagen. De ska stanna i en vecka och bland annat besöka Natanz.

Iran har dock begränsat samarbetet med IAEA som svar på FN-sanktionerna som har införts mot landet, och det är därför oklart hur mycket inspektörerna verkligen kommer att få se.

TT

Mer läsning

Annons