Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas söka barnbidrag utomlands

Annons

Den som studerar och har barn kan tvingas söka barnbidrag utomlands, om den andra föräldern är medborgare i något annat EU-land.

Det här blir konsekvensen av EU:s familjebegrepp, skriver Sydsvenskan, som berättar om en ensamstående mamma som studerar vid Malmö högskola. Försäkringskassan hänvisar henne att söka barnbidrag i Nederländerna, där barnets far är medborgare.

Men Kerstin Holst, informationsansvarig vid Försäkringskassan i Skåne, säger att Nederländerna i det här fallet är primärt land, alltså det som i första hand ska betala ut bidraget. Även om föräldrarna till ett barn lever åtskilda och inte har någon kontakt med varandra räknas de likafullt som en familj, enligt EU-reglerna. Och om en av föräldrarna studerar medan den andra arbetar, så ska barnbidraget betalas ut av landet där den förvärvsarbetande föräldern finns. Men någon ekonomisk förlust behöver den svenska föräldern inte riskera.

Hon medger att åtskilliga blir förvånade när de konfronteras med reglerna. Förutom barnbidrag påverkas till exempel den tillfälliga föräldrapenningen av EU:s familjebegrepp.

TT

Mer läsning

Annons