Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvingas betala skydd med skadestånd

Annons

Anna fick närmare en halv miljon för sitt lidande. Nu vill socialförvaltningen räkna dem som inkomst och kräver henne på 30 000 kronor för två månader i skyddat boende.

Anna har överklagat till länsrätten, men hjälp av advokat.

- Jag kräver ingen specialbehandling, men ska det vara så här? Massor av tjejer behöver skyddat boende, i värsta fall kunde hela mitt skadestånd gå till det, säger Anna som tycker att det är märkligt att hon ska betala retroaktivt.

Hon levde i skyddat boende hela hösten, från augusti till årsskiftet. Socialförvaltningen i hennes kommun godkände detta till den berörda kvinnojouren och Anna hörde aldrig något om att hon skulle betala själv

- Nu får jag betala två månader trots att de godkänt. Hade jag vetat det så hade jag kunnat flytta till något billigare, säger hon.

- Jag har aldrig bett om socialbidrag, bara betalt för det som

de har godkänt, säger Anna.

Ansvarig på socialförvaltningen kan inte kommentera enskilda fall. Hon håller med om att handläggningen kan uppfattas som rörig, men påpekar att Anna kan vara nöjd med att ha fått betalt boende under tre månader.

Den som har inkomster kan inte få stöd. Ett par domar i kammarrätten har varit vägledande för socialnämndens beslut.

- Tidigare har det varit oklart om kvinnor som fått ideellt skadestånd ska betala själva, men kammarrätten har gjort bedömningen att det ska räknas som en ekonomisk tillgång, säger tjänstemannen.

Något datum för när målet kommer upp i länsrätten är ännu inte satt.

Mer läsning

Annons