Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvillingstaden Falun-Borlänge

Annons

Höjer vi blicken från det lokala och spanar ut över landet, märker vi snabbt att det på många platser pågår arbete för att knyta samman städer till större regioner med större befolkningsunderlag. Ett av de tydliga exemplen är Norrköpings och Linköpings försök att etablera och marknadsföra sig som den "Fjärde storstadsregionen". Historiskt fanns en betydande rivalitet och mycket stora skillnader mellan städerna. I dag är Linköpings universitet, genom Norrköpings stora campus, en angelägenhet för båda städerna.

Kommunernas professionella marknadsbolag agerar tillsammans, Linköping har köpt in sig i Norrköpings hamn, man gör gemensam sak i infrastrukturfrågor samtidigt som man har en hälsosam och för kunderna nyttig konkurrens mellan städernas flygplatser.

Under 2007 kommer politikerna i de båda städerna att genomföra gemensamma kommunstyrelsemöten, plan- och stadsbyggnadsfrågor ska samköras mer och möjligheter att samarbeta inom flera kom- munala förvaltningsområden ska utredas noga.

Vår tvillingstad är betydligt mindre än Fjärde storstadsregionen. Att vara mindre än de stora kan emellertid ibland vara en framgångsfaktor. Vi har förutsättningar att snabbare komma till beslut.

Vi upplever att det nu är rätt tid att ta kraftigare tag. Politikerna i Falun och Borlänge kommuner visar ett allt större intresse för samarbetsfrågor. Mycket bra har gjorts. Motorvägen mellan städerna och samar- betet om stora idrottsevenemang är exempel på detta. Även i Dalarna som stort finns den politiska insikten om betydelsen av en växande och lockande tvillingstadsregion. I Dalastrategin sluter länets politiker enigt och tydligt upp bakom visionen att:

"Dalarna 2016 är en region där Falun och Borlänge fungerar som en sammanhållen tvåkärnig stadsregion som skapar tillväxt och nya möjligheter för hela Dalarna."

Visionen kommer inte att förverkligas av sig själv. Det krävs hårt arbete, medvetna politiska beslut och en tydlig strategi som ställer krav på flera aktörer. Näringslivet Falun-Borlänge har höga förhoppningar på detta arbete. Därför kommer vi att föra samman aktörer inom det offentliga såväl som det privata för att kartlägga var vi står i dag, och hur det fortsatta arbetet ska se ut för att också vi ska bli en fungerande tvillingstad.

MARIA ROLANDER,

Mer läsning

Annons