Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tveksamheter om etanolsatsning

Annons

Det var centerpartiet, som förra året i en motion, gav förslaget att återigen se över möjligheterna att bygga en etanolfabrik i Orsa. Näringslivs- och utvecklingskontoret fick i uppdrag att utreda möjligheterna att driva på projektet. Det är den utredningen som näringslivschefen, Ola Granholm, nu presenterat för kommunstyrelsens arbetsutskott. Vid presentationen sa Granholm att han ställer sig tveksam till att gå vidare med projektet.

- Det finns lämplig mark för en produktionsanläggning. Det finns relativt goda logistikförutsättningar och tillgången på råvara är god. Däremot finns det inte någon entreprenör som i dag är villig att satsa på projektet. Tillgången på lokal kompetens och forskningskontakter på området är också begränsad.

Ola Granholm konstaterar också att tekniken för att utvinna etanol ur skogsråvara är ny och att det föreligger en betydande risk för driftstörningar under de första åren.

-Orsa ligger i dagsläget konkurrensmässigt efter flera andra kommuner. I de kommunerna finns starka entreprenörer på plats och arbetet med finansiering av förstudier inför etanolprojekt har redan påbörjats.

- En storskalig satsning på ett etanolprojekt skulle kräva stora resurser och sannolikt ha en negativ påverkan på pågående satsningar inom andra utvecklingsområden. Ett etanolprojekt skulle riskera att totalt sett försämra förutsättningarnaför utveckling och sysselsättningstillväxt i Orsa kommun, summerar Ola Granholm.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons