Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvångsisolerad _ smittade kvinnor

Annons

En 27-årig man är sedan slutet av mars tvångsisolerad på ett sjukhus i Västra Götaland sedan han smittat två kvinnor med hiv.

Han har inte delgetts misstanke om brott men en förundersökning har startat.

Mannen har inte förhörts av polisen ännu. De kontakter han haft med myndigheter har varit med sjukvården.

Det var via smittspårning från de drabbade kvinnorna som mannen hittades. Han visste att han bar på smittan men nämnde enligt myndigheterna aldrig det för de kvinnor han hade förhållanden med. De visste inte vilken risk de utsatte sig för när de hade sex med honom.

Därför begärde smittskyddsläkare tvångsisolering av mannen via länsrätten, så att antalet drabbade inte skulle öka ytterligare.

Tvångsisolering gäller i första hand i tre månader men kan sedan förlängas. Sekretesskyddet för de drabbade kvinnorna gör att en brottsutredning till en början kan bli omständlig.

För en av kvinnorna har åklagaren nu begärt målsägarbiträde. Hon har meddelat att hon kan tänka sig att medverka som målsägare vid en brottmålsrättegång, och inte bara vara en anonym uppgiftslämnare.

Kvinnorna som smittats har haft varaktiga förhållanden med mannen. Förutom de båda smittade har han haft kontakt med ytterligare en handfull.

Mannen har själv varit hjälpsam i utredningen.

Hur lång tid utredningen kommer att ta går inte att säga nu. Tvångsisolering är visserligen ett frihetsberövande, men inte lika drastiskt som att sitta häktad. Om åklagaren tänker begära mannen häktad är oklart.

TT

Mer läsning

Annons