Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tvåårsdag i förnyad terrorskugga

Annons

På tvåårsdagen av Västeuropas första stora självmordsdåd lever London åter i terrorns skugga. Men den nya regeringen reagerar lugnare på den senaste veckans attentat än vad Tony Blair gjorde på 7/7-bomberna. Och Londonborna svarar med galghumor.

Två år efter blodbadet syns intet spår på lummiga Tavistock Square, den enda av bombplatserna från den 7 juli 2005 som ligger ovan jord. Spåren finns i stället i skärpta polisrutiner och terrorlagar _ och i Londonbornas sinnen.

Illgult klädda polispatruller, ofta försedda med automatvapen, syns nu överallt i centrala London. Och den förre premiärministern Tony Blairs hårdare tag, som kritiserats av människorättsgrupper, gör såväl pendling som längre flyg- och tågresor snårigare för de sju miljoner Londonborna.

Efterträdaren Gordon Brown och hans inrikesminister Jacqui Smith beröms för att i stället betona kampen om "hjärtan och sinnen", alltså försöka se till att folk inte blir extremister snarare än att låsa in dem efter fullbordat faktum. Brown och Smith har också förklarat att alla eventuella lagskärpningar först ska förankras hos oppositionen.

Fokus i terrorutredningen om attentatsförsöken i London och Glasgow förra veckan har nu förskjutits till andra sidan jorden. Efter brittiska gripanden av flera läkare med rötter i Mellanöstern och Indien har minst fem läkare i Australien med liknande bakgrund förhörts.

För tillfället tröstar sig Londonborna med att 2007 års bombmän agerat amatörmässigt.

TT

Mer läsning

Annons