Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två ur gisslan uppges ha släppts

Annons

Två kvinnor ur den sydkoreanska gisslan hos talibanerna i Afghanistan har lämnats över till afghanska "medlare", uppger en klanledare. Därmed skulle uppgifter om planerade frisläppanden i dag visa sig stämma.

En kvinna som sade sig vara en av de frigivna sydkoreanerna säger i ett telefonsamtal med AFP att hon mår bra.

De två kvinnorna hade överlämnats till en klanledare som deltagit i förhandlingarna med talibanerna.

Talibanernas talesman Yousuf Ahmadi sade tidigare i dag att talibanernas ledarråd gett order om att två av de 21 sydkoreanerna i gisslan ska friges klockan 16 (13.30 svensk tid).

Den sydkoreanska delegation som finns i provinsen Ghazni, där kidnappningen ägde rum, hoppas på nya förhandlingar med talibanerna under dagen, sade den sydkoreanska ambassaden i Afghanistan.

Delegationen har haft samtal bakom stängda dörrar med två talibanförhandlare sedan i fredags. Talibansidan har offentligt uttryckt optimism om en lösning, trots att sydkoreanerna har sagt att de inte kan tvinga den afghanska regeringen att släppa de talibanfångar som kidnapparna fortfarande kräver ska friges i utbyte mot de 21 sydkoreanska fångarna.

Totalt kidnappades 23 sydkoreanska kristna som tänkt arbeta med missions- och biståndsprojekt i Afghanistan när deras buss stoppades nära staden Ghazni i juli. Två män i gisslan har mördats av kidnapparna.

Förhandlingarna hålls på Afghanska Röda Halvmånens kontor i Ghazni. Journalister har sedan i går inte tillträde till mötesplatsen.

Den tyske man som kidnappades i Afghanistan för drygt tre veckor sedan sattes i dag i telefonkontakt med nyhetsbyrån AFP. En talibantalesman gav nyhetsbyrån ett nummer att ringa, men det har inte gått att bekräfta att det verkligen var tysken som pratade.

En tysk ingenjör kidnappades tillsammans med en annan tysk och fyra afghaner i provinsen Wardak den 18 juli, dagen innan 23 sydkoreaner kidnappades av talibanerna. En av tyskarna har påträffats död.

TT

Mer läsning

Annons