Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två timmar på sig att fly

Annons

Adnan Chith har varit mycket orolig för sina fem barn och hustrun som befann sig i hembyn i södra Libanon när kriget bröt ut.

- De fick två timmar på sig att lämna byn innan israeliskt flyg skulle börja bomba staden, de fick bara med sig småsaker, allt annat fick de lämna, säger Adnan Chith.

Innan de fem barnen och hustrun kom i väg hade tre bensinstationer bombats, en av dem ligger bara 200 meter från Adnans hus.

- Min far är kvar där. Han ville inte lämna byn och jag vet inte hur han ska klara sig.

I söndags kunde han nå sin hustru på telefon. Hon hade sett flygplan, raketer, helikoptrar och stridsvagnar. Alla större vägar har bombats och alla bussar och lastbilar blir mål för det israeliska bombflyget.

- De flydde till en grannby och kunde stanna i en skola. När jag talade med min fru sa hon att de kunde åka bil till den syriska gränsen. Jag sa åt dem att åka och de kom med. De fick åka på små vägar som inte hade bombats.

När Adnan talade med UD fick han till svar att de inte kunde hjälpa svenska medborgare i södra Libanon. Det var de svenskar som befann sig i Beirut man i första hand hjälpte. UD kunde inte garantera någonting.

Hans hustru och barn kom fram oskadda till den syriska gränsen och fick köpa visum för att ta sig in i Syrien. Därefter tog de sig till huvudstaden Damaskus och den svenska ambassaden, som tog emot dem. De kom med det första flyget som hade chartrats av svenska UD. De landade på Arlanda flygplats halv fem i går morse.

- Jag åkte ner till Arlanda från Borlänge och hämtade dem. Alla grät när de kom fram. Jag känner mig lugnare nu, men mina syskon och min far är kvar i Libanon. Min svägerska och mina brorsbarn befinner sig i Beirut och jag vet inte hur min bror ska hitta sin familj.

- Det är ett helvete. När israelerna gör så här är de odjur. De har bombat vägar, broar, elverk, radiostationer och bensinmackar. Vart ska människor ta vägen någonstans? Byarna i södra Libanon är isolerade. Hela situationen är livsfarlig.

- Innan kriget var Libanon ett fint land. Det kommer ta många år att bygga upp det igen. Omvärlden måste reagera, säger Adnan.

PETER SÖDERLUND

Mer läsning

Annons