Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två terrormisstänkta häktade

Annons

Den senaste veckan har två terrormisstänkta utlänningar häktats i Stockholm för att utvisas till Tyskland. De bodde i samma lägenhet i Märsta och anklagas av den tyske riksåklagaren för stämpling till terrorbrott.

På torsdagen i förra veckan häktades en 32-årig jordanier. I onsdags beslutade tingsrätten att han ska överlämnas till Tyskland. Han greps och anhölls den 19 mars.

På torsdagen häktades en 26-årig marockan. Också han ska enligt domstolen överlämnas till Tyskland. Mannen greps och anhölls i måndags. Båda motsätter sig utlämningen och nekar till att ha begått de brott de är misstänkta för.

Kammaråklagare Ronnie Jacobsson vid åklagarkammaren för säkerhetsmål ville efter torsdagens häktning, som ägde rum bakom lyckta dörrar, inte uttala sig om vilken typ av terrorbrott de två skulle ha förberett eller mot vad de var riktade. I Tyskland sitter redan en person häktad i utredningen.

TT har sökt den pressansvarige åklagaren hos den tyske riksåklagaren men denne var inte tillgänglig under torsdagen.

Tingsrättens beslut har fattats enligt lagen om europeisk arresteringsorder. Den innebär att brottsmisstänkta EU-medborgare och andra som uppehåller sig inom unionen kan utlämnas och ställas inför domstol i det land där de misstänks ha begått brott.

Jordanierns ombud, advokat Tomas Nilsson, kan ännu inte säga om han ska överklaga överlämnandebeslutet till hovrätten. Marockanens advokat, Göran Lindén, ville efter torsdagens häktning inte säga någonting.

Enligt åklagare Ronnie Jacobsson har jordaniern bott i Sverige i över ett år och har uppehållstillstånd här.

Därmed slipper 26-åringen tills vidare en utvisning till sitt hemland och hamnar förmodligen i stället i tyskt fängelse.

I samband med gripandet i måndags ska enligt Expressen Säpo ha genomfört en husrannsakan i Märsta och beslagtagit visst material.

De tre tingsrättsbesluten i Stockholm den senaste veckan, vilka blev kända på torsdagen, är ytterligare ett tecken på att Sverige utnyttjas som stödområde för terrorverksamhet i andra länder.

I helgen bekräftade den tyska riksåklagaren att hon inlett en förundersökning mot en fjärde person, som misstänks för att ha deltagit i förberedelserna för det misslyckade bombattentatet mot två regionaltåg i Tyskland i somras.

Enligt den tyska veckotidningen Focus ska den personen vara en bror till en av de huvudmisstänkta, en libanes som sitter häktad i Berlin. Den nu misstänkte brodern ska ha bott i Sverige och hans bostad ska ha varit en samlingspunkt för radikala islamister. De uppgifterna ska ha lämnats av den andre huvudmisstänkte, som sitter häktad i Libanon.

TT

Mer läsning

Annons