Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två sjömän omkom i lastrum

Annons

Två besättningsmän omkom i lastutrymmet på ett fartyg i Sundsvall på onsdagen. Deras död orsakades troligen av syrebrist.

Efter inledande förhör med männens kollegor har händelseförloppet börjat klarna. Det var när en av sjömännen saknades vid lunchtid som hans kamrater gick ut för att leta efter honom på det omkring 100 meter långa fartyget, lastat med timmer.

De upptäckte då att en av luckorna till lastutrymmet stod öppen. När de tittade ner upptäcktes den saknade mannen ligga medvetslös på botten av utrymmet. En av männen klättrade ner för att undsätta honom men föll själv snabbt ihop inför sina kamraters åsyn.

Även en tredje besättningsman som gick ner i lastutrymmet iförd skyddsmask drabbades av andningssvårigheter och vårdas på Sundsvalls sjukhus. Han är dock utom fara.

Räddningstjänstens undersökningar visar att syrehalten var knappt två procent nere i lastutrymmet där sjömännen hittades.

De båda avlidna männen var ännu på onsdagskvällen inte identifierade. Vilken nationalitet de har är också oklart.

Fartyget Fembria kom in till SCA Östrands hamn norr om Sundsvall på förmiddagen för att lossa timmer. Det är tidigare känt att virkeslaster kan ge syrebrist. Varför den ene mannen ändå gick ner i lastutrymmet är en gåta, enligt polisen.

TT

Mer läsning

Annons