Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två nya fikaställen öppnar

Annons

Smörgåsboden, Café två systrar och Wienerkonditioret, för att bara nämna några. Ja, de är några stycken nu, kaféerna i Hedemora. Och fler ska det bli.

En av dem som ska starta nytt kafé är Marcus Reid. Han håller på för fullt att bryta upp golv och måla väggar i en stor, ljus lokal på Hökartorget.

Det kommer att bli ett fikaställe inom kedjan Waynes Coffee som redan har etablerat sig i många andra svenska städer. Det blir amerikanska fluffiga muffins och mjuka fåtöljer att sitta i. Allt efter ett visst koncept.

Men blir det inte tråkigt att kaféerna följer en mall och blir likadana?

- Nej, för det första blir Waynes det enda kaféet i sitt slag här i Hedemora. Sedan nischar olika städer Waynes på sitt eget sätt, säger Marcus.

Själv vill Marcus satsa på lokala förmågor. Konstnärer och fotografer ska kunna ställa ut sina verk på kaféet. Dessutom kommer han att ansöka om rättigheter för att sälja öl och vin någon kväll i veckan.

En annan Hedemorabo som ska öppna kafé är Remus Paris. Hans Café Paris är nästan klart. Väggarna är vinröda och pryds av små elefanter i guld:

- Det är min sambo som har varit lite av en inredningsarkitekt. Inspirationen kommer från Asien, berättar han.

Remus är inte orolig för att kafémarknaden skulle vara mättad i Hedemora:

- Visst finns det redan många trevliga kaféer här, men det fattas något för ungdomar. Hit ska de kunna komma spela biljard, fika och spela datorspel.

Remus har tidigare arbetat som fritidsledare och han har märkt att det finns ett sug för unga att ha någonstans att gå efter skolan:

- Tyvärr stänger allt för många fritidsgårdar igen och när unga inte har något att göra blir det att de bara hänger på stan. Då är det mycket bättre om de kan komma hit, äta en glass eller spela lite biljard, säger han.

Waynes Coffee öppnar i mitten av augusti och Café Paris slår upp portarna redan i mitten av juni.

SANNA CASSON

Mer läsning

Annons