Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två ministrar avgick i Iran

Annons

Två ministrar har avgått på en dag från den iranska regeringen. Den ene hade den tunga oljeministerposten.

Den iranska regeringen tillkännagav i söndags att oljeminister Kazem Vaziri Hamaneh avgått. Tidigare på dagen lämnade industriminister Ali Reza Tahmasebi sin post. Den avgången motiverades av regeringen med att samordningen ska förbättras inom industrisektorn.

Kamal Daneshyar, chef för parlamentets energiutskott, sade att båda ministrarna var oeniga med regeringen om hur Irans problem ska lösas.

Sedan Mahmoud Ahmadinejad blev president 2005 har nu fyra ministrar avgått. De två tidigare var social- och kooperativministrarna.

Iran har problem med tvåsiffrig inflation och fortsatt fattigdom och hög arbetslöshet.

Det överraskande tillkännagivandet av oljeministerns avgång gjordes i ett dekret från presidenten, återgivet av nyhetsbyrån Isna.

Vaziri Hamaneh ska nu i stället bli speciell rådgivare till presidenten i olje- och gasfrågor.

Iran är Opecs näst största och världens fjärde största producent av olja.

Ny oljeminister blir Gholam Hossein Nozari, som är chef för Irans nationella oljebolag Nioc.

Orsaken till förändringarna var inte omedelbart klar.

Vaziri Hamaneh var Ahmadinejads fjärde förslag till oljeminister strax efter det att han blivit president i augusti 2005. De tre första kandidaterna fick alla avslag av det konservativa parlamentet.

Irans oljesektor har blivit lidande på grund av bristande investeringar. Problemet har försvårats av europeiska bankers ovilja att ge Iran lån på grund av misstankar i väst om att Iran försöker tillverka kärnvapen.

TT

Mer läsning

Annons