Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två mässor på gång i Grönklitt

Annons

Att Hans Johansson och Maria Spring intresserade sig för en mässa i Grönklitt grundade sig på att de byggt ett fritidshus där.

- Vi jobbar med att arrangera mässor av olika slag och tanken började gro att hitta en mässa för Grönklitt.

Så småningom bestämde de sig för en större trämässa, något som saknats i Sverige. Men det fanns tvivlare som inte trodde att en sådan mässa skulle lyckas i lilla Orsa och Grönklitt.

- Den utvärdering vi gjort visar att tvivlarna hade fel. Det kom närmare 6 000 besökare under de fyra mässdagarna och vi hade drygt 100 utställare. En enkät som gjordes på parkeringen visar att 80 procent av besökarna inte kom från Mora-Orsaområdet. Många hade åkt ända upp till 50 - 60 mil för att besöka mässan, berättar Hans Johansson.

Det goda rykte som mässan fått, långt utanför Dalarnas gränser, gör att Hans Johansson satsar på en ny mässa till hösten.

- Datumet är spikat till den 31 augusti-2 september. Det innebär att vi minskar från fyra till tre dagar, enligt önskemål från den undersökning vi gjort bland utställarna.

- I fjol var tanken att sprida ut mässtälten, så att besökarna skulle få se så mycket av Grönklitt som möjligt. Nu har utställarna framfört önskemålet att samla tälten på ett ställe så att även de kan besöka varandras utställningar. Därför har vi beslutat att årets mässtält ska vara samlade vid skidstadion.

Förra året var det drygt 100 företag och utställare som medverkade i mässan. I år tror Hans Johansson att det blir betydligt fler.

- Vi har inga direkta siffror att gå på i det här läget, men enligt de samtal vi haft med företag och uställare är känslan att vi i år kommer upp i ett par hundra medverkande företag.

Nu är det inte enbart trämässan som Hans Johansson arbetar med. Tillsammans med Orsa Grönklitt planeras också en större jakt- och fiskemässa under helgen 18 - 19 augusti.

- Även det är en mässa som jag tror har stora förutsättningar att lyckas i Grön-klitt. Bland annat finns unika möjligheter till samarbete med både björnparken och rovdjurscentrum.

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons