Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två månaders fängelse för hot och rattfylleri

Annons

Mannens missnöje med de sociala tjänstemännen har dels berott på att han nekats försörjningsstöd, dels på en tvist om särbons barnbarns placering.

Den 28 januari 2004 förklarade han vid ett möte på socialkontoret att öga för öga, enligt den bibliska lagen, skulle gälla om det hände särbons barnbarn något.

Den 17 juni samma år sa han i telefon att två socialtjänstemän skulle bli tvungna att fly i panik från Orsa och att han skulle söka upp dem och ta vad han ville ha.

Den 10 november talade han med en tjänsteman som nekat honom försörjningsstöd.

"...dra åt helvete, jag kommer och hälsar på dig en kväll, vänta du bara ", sa han.

Inför tinget förklarade han att det här delvis var ett skämt om att han skulle flytta hem till tjänstemannen om han blev utslängd på gatan.

Tingsrätten finner att den här förklaringen kan vara möjlig. Det går inte att helt bortse från mannens märkliga logik i uttalandet. Den här åtalspunkten ogillas alltså, men rätten anser att mannen är skyldig till de övriga hoten mot tjänstemän, likaså till grovt rattfylleri den 20 maj 2005, då han hade kört bil i Orsa med 1,35 promille alkohol i blodet.

Vid tingsförhandlingen förklarade den åtalade att han kunde tänka sig samhällstjänst, men tingsrätten konstaterar att mannen inte infunnit sig hos Frivårdsmyndigheten. Därför blir det ingen samhällstjänst, utan fängelse.

Tingsrätten finner att hoten kan delvis förklaras med oro för särbons dotterdotters välfärd, och att mannen dessutom lider av bristande impulskontroll, ADHD. Utifrån detta sattes straffet till två månaders fängelse.

JAN NORBERG

Mer läsning

Annons