Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två högerpolitiker som tänker grönt

Annons

När statsminister Fredrik Reinfeldt i kväll möter Kaliforniens guvernör Arnold Schwarzenegger är det två konservativa politiker med liberala agendor som träffas.

Båda surfar på en grön våg sedan de gjort miljöfrågorna till sina.

Schwarzenegger ska ha sagt att han vill göra miljörörelsen hipp. I amerikanska medier berättar han gärna hur han bytt sin bensinslukande stadsjeep mot en bil som går på biodiesel, hur han gått emot de republikanska partikamraterna för att få igenom lagar om minskade utsläpp och om sin vision att lösa klimatkrisen.

Det senaste året har den tidigare bodybuildern och skådespelaren skrivit under flera historiska gröna dokument. Ett av dem, AB|32, lagstadgar att Kaliforniens utsläpp av växthusgaser ska ha minskat med 25 procent till 2020 och med ytterligare 80 procent till 2050. Det är den tuffaste miljölagen i USA. Om den efterföljs kommer atmosfären här att ha sluppit mer än 170 miljoner ton växthusgaser fram till 2020.

Fredrik Reinfeldt har insett att Sverige spelar en viktig roll i arbetet att få till ett nytt dokument efter Kyotoprotokollet som löper ut 2012, i synnerhet under det blå-gula ordförandeskapet i EU 2009. Att få med USA och snabbväxande ekonomier som Indien, Kina och Brasilien på tåget är av största vikt.

TT

Mer läsning

Annons