Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två hivsmittade på Rigshospitalet

Annons

Två patienter har blivit hivsmittade på Rigshospitalet i Köpenhamn efter att ha fått blodtransfusion med infekterat blod från sjukhusets blodbank.

Ledningen för Rigshospitalet bekräftar uppgifterna för Berlingske Tidende.

Patienterna hivsmittades i februari i samband med blodtransfusioner. Att de infekterats upptäcktes först i maj_juni i samband med en rutinkontroll av det ursprungliga blodet, som de två patienterna fått.

Sjukhuschefen Jannik Hilsted vill varken berätta vilket kön eller ålder de smittade har eller på den som lämnade det smittade blodet. Bägge patienterna har dock informerats om att de smittats och sjukhuset har hittat den smittade blodgivaren. Hilsted vill inte heller uppge om patienterna sökt ersättning för hivsmittan.

Smittan hade med stor sannolikhet upptäckts om det testats på samma sätt som i många andra länder. Men politikerna har av ekonomiska skäl valt att inte införa så kallad NAT-test av givarblod. Enligt beräkningar kostar det omkring 50 miljoner kronor att testa de upp mot 400|000 portioner blod som årligen tappas från danska blodgivare.

TT

Mer läsning

Annons