Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två fall av mordbrand på Säters rättspsykiatriska klinik

Annons

Två kvinnor på rättspsyk i Säter har åtalats för mordbrand. De misstänks ha anlagt bränder på en sluten avdelning, där de intagna har svårt att ta sig ut.

En 24-årig kvinna som är dömd till rättspsykiatrisk vård, har erkänt att hon tände eld på sitt eget rum i maj 2005. Skadorna blev omfattande och branden innebar även fara för flera människor. Vid tillfället fanns ytterligare tre intagna på avdelningen samt lika många i personalen. Elden kunde även ha spridit sig vidare.

Skadorna efter branden ska ha kostat drygt 110 000 kronor att reparera.

I september samma år brann det igen på kliniken. Mitt i natten misstänks en 48-årig kvinna ha tänt eld i sitt rum. Skadorna blev små, men brottet bedöms som grovt eftersom möjligheterna att ta sig ut från kliniken är begränsade.

Den 48-åriga kvinnan har också åtalats för ytterligare en mordbrand som skedde i april i år. Även denna gång var det i kvinnans eget rum, som branden startade. I åtalen mot de bägge kvinnorna finns också andra punkter. Den 24-åriga kvinnan är misstänkt för olaga hot. Sommaren 2005 ska hon ha sagt till en annan kvinna, att hon tänkte döda henne.

Den 48-åriga kvinnan misstänks för våld mot tjänsteman. I samband med medicin- utdelning den 16 februari, ska hon ha gett sig på en kvinnlig vårdare, som fick ta emot flera knytnävsslag, bland annat mot huvudet och ansiktet.

Vårdaren fick blåmärken och hade svårt att röra höger arm efter misshandeln.

JOHAN KÄLLS

Mer läsning

Annons