Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två bränder i centrum

Annons

Lyssna på:ModemBredband

Håkan Bäcklund, räddningschef i Orsa

Redan den första branden i Frelins Café och Restaurang misstänks vara anlagd.

- Där brann det i ett kompressorrum vid den bakre ingången efter gågatan, berättar Håkan Bäcklund.

- Elden hade tagit sig ordentligt när vi kom dit. Dessbättre hindrade ett plåttak att elden klättrade uppåt längs väggen. Ovanför plåttaket stod ett fönster på glänt och hade elden fått fäste där hade det kunnat sluta illa. Det finns flera lägenheter ovanför restaurangen.

Räddningstjänsten fick snabbt grepp om Frelinsbranden. En av de boende i huset som gått ut för att se vad som stod på var Susanne Bogg.

- När jag såg att allt var under kontroll, tänkte jag gå hem och lägga mig. För att nå min ingång, måste jag runda en del av huset. Det var då jag fick se rök och att himlen lystes upp borta vid Löhfgården. Jag sprang direkt tillbaka och larmade brandmännen.

När brandchefen Håkan Bäcklund kontrollerade, brann det för fullt längs utsidan av en uthusvägg. Släckningsarbetet inleddes direkt och boende i angränsande hus evakueras. För säkerhets skull utrymdes även alla boende i det större Åbergshuset.

- När jag upptäckte branden, såg jag bara att det brann i väggen. Sedan hände allt explosionsartat. På några minuter var hela uthuslängan övertänd, berättar Susanne Bogg.

Räddningstjänstens personal och tillskyndande hjälptes att väcka boende i de angränsande husen och se till att de evakuerades.

En av brandmännen i tjänst var Sofia Nylander. Hon var först med att släcka branden vid Frelins och hörde när Susanne Bogg larmade om den andra branden.

- Min första tanke var "herregud, där är ju där jag bor".

Nu var det inte Löhfgårdens affärs- och boningshus som brann, men natten blev ändå jobbig för Sofia.

- Hettan var enorm från branden och vi inriktade oss på att rädda de närliggande husen. Själv låg jag med brandsprutan och vattenbegöt en vägg när jag hörde hur rutorna i min lägenhet sprack av värme. Hela jag ville försöka rädda min lägenhet, men jag var tvungen att göra den arbetsuppgift jag fått.

Nu klarade sig boningshuset med värmekrossade rutor och flagnad färg, liksom den gamla mangårdsbyggnaden. Sämre gick det för Hatt-Alberts affärs och bostadshus. Den byggnaden uppfördes 1980 sedan en brand totalförstört det gamla huset. Nu fick elden fäste i en balkong och ena gaveln, men räddningstjänsten lyckades få stopp på den branden. Istället drabbades byggnaden av vattenskador.

Under morgontimmarna var allt under kontroll och eftersläckningen pågick. På gräsmattan stod ett antal mopeder, snöskotar och motorcyklar som räddats ur en förrådsbyggnad. De bilar som varit parkerade på innergården hade körts undan. I övrigt var allt förstört.

- Jag har bland annat förlorat en segelbåt och en snöskoter. Båten hade jag byggt själv och arbetat med i två år. Det känns i hjärtat, sa en ung man.

En annan som drabbades hårt var Alle Johansson, Mora Auktions och Överskottsbolag.

- Så sent som förra torsdagen fick jag en leverens antikviteter och mitt lager var proppfullt. Allting försvann i branden. Lika illa är det med affären Antikt och Kuriosa.

Brandchefen Håkan Bäcklund sa att han var övertygad om att branden var anlagd. Polisen arbetar också efter den teorin och en teknisk undersökning av brandplatsen ska genomföras.

Under tisdagen passerade många Orsabor brandplatsen. Alla var lika bedrövade över det inträffade. Tanken och diskussionerna hamnade allt som oftast vid liknande bränder i Orsa. Bland annat storbranden vid Lillåhem och nu senast, veckan före midsommar, när ett hyreshus brann i Berget.

Många var också tacksamma att räddningstjänsten arbetat så bra och lyckats hindra elden att sprida sig, trots att byggnaderna står "knut i knut".

BÖRJE LINDH

Mer läsning

Annons