Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Två åtalas för brott mot åklagare

Annons

Två 20-åriga män åtalades i dag för hot, trakasserier och utpressning mot en kvinnlig åklagare.

En av de två åtalas även för mordbrand i åklagarens bostad.

Brotten ska ha varit en hämnd mot åklagaren för att denna vittnat mot en av männen.

En av männen misstänks alltså för att ha anlagt en brand i åklagarens hem.

Hon fick också sina bildäck sönderskurna och ett dödshot klottrat i sin trappuppgång i Danderyd, norr om Stockholm. Mannen ska också, tillsammans med sin kumpan, ha ringt till åklagarens far och försökt pressa honom på 200|000 kronor.

Ett tag var också den huvudmisstänktes tvillingbror misstänkt för inblandning men han avskrevs senare från utredningen. Åklagarens bevisning bygger på fingeravtryck på ett hotbrev, spårade telefonsamtal och ett erkännande.

Den huvudmisstänkte åtalas för skadegörelse, grov mordbrand, övergrepp i rättssak samt försök till utpressning. Han nekar till samtliga brott.

Den misstänkte kumpanen åtalas enbart för övergrepp i rättssak och försök till utpressning. Han erkänner det senare brottet, men menar att han inte förstod bakgrunden.

Enligt Söderman var mordbranden grov eftersom attentatet riktades mot en företrädare för rättsväsendet på grund av dennas yrkesutövning och för att det utfördes i ett flerbostadshus, vilket innebar fara för flera människors liv och hälsa.

Branden anlades genom att brandfarlig vätska hälldes in i åklagarens brevinkast och tändes på. Åklagaren var inte hemma men ska ha chockats.

Den 11 maj dömdes huvudmannen till tre månaders fängelse för hot mot tjänsteman. Hotet riktades mot åklagaren. Männen ska ha utfört de brott de nu åtalats för eftersom hon vittnat i rätten om hotet.

Utpressningsförsöken betraktas som grova därför att de anses vara allvarliga och systematiska.

Åklagaren vill inte säga något om hur hans utsatta kollega mår i dag eller om hon har haft skydd under vintern.

TT: Det har funnits uppgifter om att de misstänkta hyser hat mot rättsväsendet. Är det något som framkommit i utredningen?

TT

Mer läsning

Annons