Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-predikanten Tammy Bakker död

Annons

Tv-predikanten Tammy Bakker Messner har avlidit. Hon var en av ledarna för tv-kyrkan PTL innan den kollapsade i en sex- och korruptionsskandal.

Tillsammans med sin make Jim Bakker blev hon känd i varje hem i USA genom organisationen PTL, Praise the Lord (Lovad vare Herren), som maken bildade 1974.

Deras evangeliska imperium drog in omkring 130 miljoner dollar årligen när det var som störst under 80-talet och nådde tretton miljoner hushåll varje dag.

Hon var ett viktigt inslag vid makens predikningar. Hennes svarta mascara rann i floder när hon tårfylld bönföll tv-tittarna att överlämna sitt hjärta till Jesus och sina plånböcker till PTL.

Jim Bakker dömdes 1989 till 45 års fängelse och en halv miljon dollar i böter för bedrägeri och förskingring. Han befanns skyldig till att ha levt ett extravagant lyxliv på bekostnad av sina anhängare.

Bakker inte bara predikade i tv utan sålde också luftandelar i hotell som tillhörde PTL.

Tillsammans med sina närmaste medhjälpare lyckades Bakker föra över flera miljoner dollar till sig själv från PTL. De pengarna använde han till flotta hus, lyxbilar, semesterresor till exotiska ställen, juveler och en hundgård med luftkonditionering.

Tammy Bakker Messner blev 65 år.

TT

Mer läsning

Annons