Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Tv:n ska stängas av helt"

Annons

Han var insatschef vid branden på Faluvägen på måndagen, som fastställts till att ha startat i en tv-apparat i en lägenhet på första våningen.

Senast det hände var för en månad sedan, då i kvarteret Pluto.

Håkan Graaf uppmanar att inte lämna tv-apparaterna i stand by-läge, eftersom spänningen då fortfarande ligger på.

-Man ska använda strömbrytaren och helst dra ut kontakten ur väggen även om det kanske blir väl omständigt.

På de apparater - tv, video, dvd-spelare eller digitalboxar - som enbart har stand by-läge finns möjlighet att ansluta apparaterna till grenuttag med inbyggd brytare, vilket kan visa sig vara en billig hemförsäkring.

De boende i det eldhärjade huset på Faluvägen får nu försöka hitta alternativa boenden tillsammans med sina försäkringsbolag i väntan på att saneringen blir klar.

Värre är situationen för den hyresgäst som förlorade hela sitt hem i branden.

-Han är förstås väldigt bedrövad, sa hyresvärden Nicklas Andersson, som under måndagen träffade samtliga boende i huset på Faluvägen 2.

Under gårdagen täcktes fönstren i den brandskadade lägenheten med spånplattor, och saneringen inleddes.

-Vi håller på med saneringen i lägenheten i Pluto och fick åka hit lite hastigt. Det är min chef som får bestämma när vi ska börja sanera här, sa Rolf Hellsén från Falun.

Rolf Hellsén hade svårt att tro att de evakuerade hyresgästerna kan flytta in före jul.

-Kläder och möbler kanske måste tvättas och inredningen torkas rent.

När det gäller eventuella brandstegar och brandvarnare finns inga sådana krav på flerfamiljshus.

-Byggnormen för bostadshus talar om att trapphuset ska fungera som utrymningsväg, och alternativa utrymningsvägar ska vi på räddningstjänsten svara för genom att ta ut människor via fönster eller balkonger med våra stegbilar, säger Håkan Graaf.

Rekommendationen att få människor att stanna i sina lägenheter vid brand någonstans i huset inser Graaf kan vara svårt att få förståelse för, när instinkten att ta sig ut snabbast möjligt tar överhanden.

-Men bor man i ett välbyggt hus med betongväggar kan elden inte ta sig igenom. Den svaga punkten är ytterdörren men vi räknar med att det finns en marginal på 30 minuter. Graaf anser att de som bor i villor i flera plan bör tänka på att kanske skaffa till exempel repstegar för att tag sig ned från andra eller tredje våningen vid skarpt läge.

Beträffande brandvarnare finns numera en praxis att fastighetsägarna installerar sådana i hyreshus mot att hyresägsterna står för batterierna.

-Nu finns det batterier för brandvarnare som håller i tio år, upplyser Håkan Graaf.

Inne i december kommer en ny stor brandrisk, de levande ljusen.

Dessutom har den allt mer populära trenden att förse sina hus med ljusslingor sina faror:

-Det kan bli väldigt mycket sladdar och tvivelaktiga kopplingar, som kan förorsaka brand. En del ljusslangar har dessutom visat sig inte vara helt tillförlitliga, noterar Graaf.

TORBJÖRN SVENSSON

Mer läsning

Annons