Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-meteorologen dömer ut Vasaloppet

Annons

Enligt Per Holmgrens profetior kommer problemen att hopa sig framöver. Globala problem som torka, missväxt, översvämningar och kanske folkvandringar över kontinenter.

Ett litet problem i sammanhanget är vintersport som skidåkning i alla dess former.

- Jag tror Vasaloppet har en ytterst begränsad tid kvar som massarrangemang. Jag ställer mig ytterst tveksam till om det kommer att hållas ett 100-årsjubileum år 2022, säger Per Holmgren som tidningen träffar i samband med Naturvårdsverkets Klimatforum i Hotell Rival på Mariatorget i Stockholm.

Något som gav visst belägg för Per Holmgrens oro var några byggjobbare som kunde skådas vid ett bygge på Mariatorget. Killarna jobbade i enbart t-shirt och det är snart advent.

- Påverkan av växthusgaser har gått så långt att även om vi idag skulle dra i nödbromsen och upphöra med alla utsläpp över hela jordklotet får vi en eftersläpning på 20-40 år innan ordningen är återställd. Nu vet vi att utvecklingen kommer att gå åt andra hållet. Stater som Kina, Indien och USA kommer att gasa vidare och de tillsammans svarar för 60 procent av koldioxidutsläppen på jorden.

Per Holmgren säger också att bensinbilar fortfarande rullar fram över hela klotet och de är fortfarande i produktion.

Vasaloppet är som sagt ett litet problem i sammanhanget, men det som får Per Holmgren övertygad om att tävlingens tillvaro är begränsad är det faktum att snögränsen drar sig längre och längre norrut.

- Människor söderut kommer inte att tänka på skidåkning. Sporten finns inte i deras sinnesvärld och därmed krymper deltagar-antalet efterhand. Men färre deltagare minskar intresset från sponsorerna och med ett kapital som krymper kommer Vasaloppet inte att göra de massinsatser som behövs när snön uteblir framöver. Det är den bistra sanningen, säger Per Holmgren.

Fjällturismen då. Vad har den för framtid ?

- Här är det lite annorlunda. Säsongerna kommer att starta senare och sluta tidigare, men det finns ändå motiv att låta snökanonerna gå när tillfälle ges. Det handlar inte om samma punkt- insats som Vasaloppet behöver svara för, summerar Per Holmgren.

STEN WIDELL

Mer läsning

Annons