Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tv-krönikan Några tankar om ett tv-år som gått

Annons

En välputsad, välriktad backspegel kan de här dagarna vara ett riktigt bra arbetsredskap. Det handlar av tradition om att se tillbaka, att minnas att i värsta fall väcka liv även i det i glömskan förträngda.

Det skulle nog vara bra med en stjärnkikare, en kristallkula eller något annat till hjälp för att se in i framtiden.

Nyår innebär av någon anledning att vi ska titta både bakåt och framåt i någons slags vision av att tiden för en stund står stilla.

Vad minns du själv bäst av tv-året 2006?

Jag ställer frågan till mig själv med förhoppning om i alla fall några vettiga svar.

1) Digitaliseringen. Den stora tekniska revolutionen drabbade oss i Dalarna i början av maj. Oron var stor hos många, farhågorna likaså. Men vad hände? Protester och ramaskrin hördes lite grand men tystnade efter ett par veckor. I dag hörs knappt något. Tittarna i Dalarna tycks ha accepterat sin nya tv-värld.

2) Kanalerna. Aldrig tidigare har antalet tv-kanaler i ett vanligt svenskt kabelutbud ökat som detta år. Jag vet inte exakt hur många nya jag fått. Är det tio kanaler? Det är i alla den nya trenden med nischkanaler, de för tittare med specialintressen, som föds och i bästa fall överlever. Åtminstone en tid. Matlagning, mode, segling, natur, fiske och sport... Hur många finns det plats för, hur många får tittare?

3) Trenderna som vann. Gränsen mellan succé och fiasko blir allt mindre ju fler kanalerna blir och konkurrensen ökar. Kändisarna som dansade, de flesta hellre än bra, blev en jättehit för fyran liksom lantbrukarnas äktenskapsbyrå. Men på varje succé går betydligt fler floppar. Minns du kändisarna som skulle surfa på vågen och sjunga i stället för att dansa? Jaså inte. Var glad för det...

4) Trenderna som försvann. År 2006 var året när dokusåporna i dess sämsta form förmodligen försvann för gott ut ur de svenska tv-tablåerna. Den tv som bygger på att visa människors sämsta sidor, på att skapa intriger och hylla mobbning är förhoppningsvis inte bara tillfälligt före detta utan slut för gott.

5) Traditionerna. Något kommer, annat går. Men det mesta av det bästa består år efter år. Att vissa program, ta Dokument utifrån, som ett bra exempel, plockas bort av ren klåfingrighet känns dumt. De borde ha sin självklara plats i en värld som inte minst televisionen gör allt mer gränslös. Men det finns gamla favoriter som bara blir populärare och populärare också.Vilka program som var de mest sedd tv-året 2006 behöver du nog ingen längre betänketid för att räkna ut.

Rätt svar: Melodifestivalen. Finalen den 18 mars sågs av 4240000 tittare.

6) Debatten. Ny regering, några licensskolkare ställs i skamvrån. Men av bara farten fick vi åtminstone en liten början till debatt om televisionen, framför allt den licensfinansierade.

...men vad kan vi vänta oss av 2007?

Förhoppningsvis en hel del. Men utrymmet börjar ta slut så jag tvingas lägga både kikaren och kristallkulan åt sidan i två veckor. Nästa lördag är det helgdag igen.

Men den 13 januari lovar jag återkomma med några tankar om ett förhoppningsvis gott nytt tv-år.

HANS DAHL

HAR VÄLDIGT MÅNGA KANALER I SIN TV OCH TITTAR NYFIKET OCH KRITISKT PÅ DE FLESTA. DET ÄR DOCK INGEN HEMLIGHET ATT HAN ALLRA HELST ZAPPAR ÖVER TILL VÄLGJORDA SERIER. EN SPÄNNANDE FOTBOLLSMATCH I TV MISSAR HAN

Mer läsning

Annons