Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Broras efter dammolycka – läget nu stabilare

Under söndagen skedde en dammolycka längs med Klockarbergsvägen vid sjön Lång, väster om Klockarberg och Siljansnäs. Vattenmassorna hade tryckt sönder en damm vid sjön Lång och en bro över en å rasade. Efter flera timmars arbete kunde räddningstjänsten lämna och läget är nu mer positivt.
– Vattennivån har sänkts med nästan en meter, läget ser mycket bättre ut nu, berättar Fortums presschef Per Oscar Hedman.

Annons

TV: Se rörliga bilderna från broraset vid sjön Lång vid Klockarberg

Det är höga vattenflöden Dalarna och på många håll är trycket stort mot vattendrag, dammar och sjöar. Under fredagseftermiddagen var en damm nära att brista i Siljansnäs, men efter en stor insats av räddningstjänsten så lyckades dem rädda dammen.

Under söndagsförmiddagen kom larmet om en dammolycka väster om Klockerberg och Siljansnäs, vid sjön Lång. Denna gång var det för sent.

Vattnet hade tryckt på och haft sönder en två och en halv meter hög sjödamm, en bro över en å rasade, likaså flera träd.

Läget ansågs först allvarligt men efter många timmars arbete av räddningstjänsten, med två grävmaskiner som fyllde på med fyllnadsmassor, så är läget mer stabilt.

– Vattennivån har sänkts med nästan en meter, det finns en tröskel i sjön som håller tillbaka flödena, så läget ser mycket bättre ut nu, berättar Fortums presschef Per Oscar Hedman.

Läs också: Skarp varning till husägare med källare: ”Du kan vara drabbad utan att veta om det”

Dala Energi har också öppnat två kraftverk nedströms, skulle något mer hända har Fortum ihop med räddningstjänsten och Dala Energi gjort bedömningen att det ska klara mer vattenmassor.

Vattnet har däremot tagit sig en ny sträckning vid sidan om efter olyckan och det är fortfarande två fastigheter som står illa till.

– Det är främst en bastubyggnad som är hotad. Inga bostadshus enligt den information jag har, säger Per Oscar Hedman.

 Fortum, som äger dammen, kommer ha dammexperter på plats under söndagskvällen.

– Innan de har tittat och gjort sin utredning har vi svårt att uttala oss om orsaken. Nu ska vi bara säkra läget, säger presschefen.

LÄS ÄVEN: Akut reparation av två dammar i Falun – ”Våldsamma krafter”

 

Foto: Vansbro räddningstjänst

Foto: Vansbro räddningstjänst

Mer läsning