Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV|4-nyhet om politiker var osaklig

Annons

Nu fastslår Granskningsnämnden för radio och TV vad TV|4 redan medgett _ inslaget om politikern Erica Lejonroos var inte korrekt.

Nämnden konstaterar i sitt beslut att inslaget stred mot kravet på saklighet, därför att redaktionen inte gjort den kontroll av Lejonroos påståenden som situationen krävde.

Lejonroos, som skulle ha tillträtt som moderat kommunalråd och kommunstyrelseordförande i Sundbyberg efter valet, lämnade politiken efter TV|4-inslaget. I februari i år stämde hon bolaget för grovt förtal och kräver 200|000 kronor för kränkningen och 1,7 miljoner kronor i skadestånd för förlorad arbetsinkomst.

TV|4 sade då till TT att man medger förtalsbrott, men att företaget gör det för att få en förlikning och slippa en tidskrävande process.

I ett inslag i oktober 2006 påstod TV|4 Nyheterna att Erica Lejonroos utnyttjat sin styrelsepost i organisationen Kriminellas revansch i samhället (Kris) för att få sin privata tandvård betald av en stiftelse som Kris kontrollerar.

Uppgifterna var dock felaktiga. Lejonroos beviljades stöd, men hon var inte styrelsemedlem vid tillfället. En senare granskning visade att bara kvinnor skrivna i Stockholm kunde få stöd från stiftelsen och Lejonroos, som var skriven i Sundbyberg, återbetalade senare pengarna.

Granskningsnämnden, som lyssnat på hela telefonintervjun med Lejonroos, anser att reporterns frågor var opreciserade och att det snarast framstod som om Lejonroos inte förstått den fulla innebörden av dem.

TT

Mer läsning

Annons