Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tuvas fall granskas närmare

Annons

Paula Jäverdahl, är socialkonsulent på länsstyrelsen i Dalarna och hon är kritisk till hur många kommuner hanterar LSS-lagen och sätter ekonomin framför enskilda personers behov.

I rapporten som Paula Jäverdahl tagit fram i samarbete med landets övriga länsstyrelser står det: " I lagstiftningen och förarbetena finns inga åldersgränser angivna och det saknas därmed stöd för sådana begränsningar."

- Man ska hela tiden se till det enskilda barnet och familjesituationen, säger hon.

Paula Jäverdahl konstaterar att det ofta är pengarna som avgör vilka beslut kommunerna fattar, något hon hävdar är fel och strider mot LSS-lagen.

-Man ska bara tänka på barnet. Hur är situationen för barnet, vad är normalt? säger hon och nämner som exempel att man ska ta hänsyn till huruvida barnet kan vara på förskola eller om barnet kan vara ifrån sin familj.

Paula Jäverdahl kommer att titta närmare på Tuva Kroghs ärende och hur det har skötts från kommunens sida. Finner hon att det brustit i information och handläggande, kan hon rikta kritik mot Hedemora kommun. Länsstyrelsen kan däremot inte bestämma vad kommunen ska göra eller tvinga dem att riva upp fattade beslut.

Fotnot: Läs LSS-rapporten "Riktlinjer- till hjälp eller stjälp" i sin helhet på www.w.lst.se

Mer läsning

Annons